Automatisering van toezicht houdt uitsluiting, geweld en discriminatie in stand

Digitale grensbewaking botst met mensenrechten

IOM - UN Migration (CC BY-NC-ND 2.0)

Grensbewakingstechnologie en beslissingsalgoritmen kunnen de mensenrechten van migranten schenden, waarschuwt het VN-Bureau voor de Mensenrechten. Een rapport toont aan hoe de automatisering van het grenstoezicht het potentieel heeft om ‘uitsluiting, geweld en discriminatie’ in stand te houden.

Volgens het rapport, in samenwerking met de Universiteit van Essex, worden digitale hulpmiddelen gebruikt om migratietrajecten te controleren en in sommige gevallen pushbacks te vergemakkelijken of migratie te voorkomen. Dat gebeurt vaak  zonder rekening te houden met individuele behoeften of mensenrechten.

Het onderzoek belicht de potentiële schade van technologieën zoals drones, gezichtsherkenningscamera’s en leugendetectoren. Die laatste worden bijvoorbeeld gebruikt om verklaringen van migranten te beoordelen, maar zijn vatbaar voor vooroordelen en discriminatie.

Ook datasystemen die vertrouwen op algoritmen om aan profilering te doen, of migranten in te delen in risicogroepen, bleken bevooroordeelde of onvolledige informatie te gebruiken. Dat maakte het voor minderheidsgroepen moeilijker om een eerlijke behandeling te krijgen.

Beschermen in plaats van ontraden

Professor Lorna McGregor, die het onderzoek mee leidde, benadrukt de noodzaak om digitale technologieën te gebruiken om de mensenrechten van personen op de vlucht te beschermen in plaats van ze te schenden.

‘Er is een gebrek aan transparantie over hoe en welke technologie wordt gebruikt.’

‘Er is een gebrek aan transparantie over hoe en welke technologie wordt gebruikt’, aldus de expert internationaal recht. ‘Dat moet worden weggewerkt om ervoor te zorgen dat staten en private actoren verantwoordelijk worden gehouden voor hun beleid aan de grenzen.’

De vier belangrijkste conclusies van het onderzoek zijn dat er mechanismen moeten worden opgeworpen om technologieën te beoordelen op naleving van de mensenrechten vóórdat ze worden ingezet. Technologieën die in strijd zijn met de mensenrechten zouden verboden moeten worden en staten zouden lijsten van hun grenstechnologieën moeten samenstellen en publiceren. Ten vierde zouden er openbaar toegankelijke systeemtests moeten komen om technologieën te beoordelen en eventuele conflicten met de mensenrechten op te lossen.

‘Echte mensen ondervinden al schade door digitale technologieën’, zegt Petra Molnar, een deskundige op het gebied van bewakingstechnologie en co-auteur van het onderzoek. ‘We hebben dringend behoefte aan een wereldwijd gesprek over sterke beheersmechanismen, en in sommige gevallen een verbod, om ervoor te zorgen dat ieders rechten worden beschermd.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.