Cruciaal gebied voor biodiversiteit én voedselzekerheid

Cerrado beschermen levert Brazilië 72 miljard dollar per jaar op

Fabricio Carrijo / Wikimedia Commons (CC BY 3.0 DEED)

De Cerrado in Brazilië is een cruciaal gebied voor de biodiversiteit én de voedselzekerheid.

Een duurzamer model voor de Braziliaanse Cerrado beschermt niet alleen de wereld tegen een voedselcrisis. Het kan de Braziliaanse economie ook 72 miljard dollar extra per jaar opleveren, zegt een rapport van het World Economic Forum.

De Cerrado is een van de grote graanschuren van de wereld, goed voor 60 procent van de Braziliaanse landbouwproductie en meer dan een vijfde van de wereldwijde soja-export. Maar het gebied is ook de grootste en meest biodiverse savanne ter wereld, en die natuurlijke rijkdom staat sterk onder druk. De ontbossing steeg er vorig jaar met 43 procent, terwijl die in het veel bekendere Amazonewoud daalde met de helft.

Voedselzekerheid

Door de oprukkende landbouw is al de helft van de oorspronkelijke vegetatie in het gebied verdwenen. Als die trend zich voortzet, kan het hele ecosysteem instorten. De impact op de veeteelt en de productie van soja, suikerriet en maïs zou wereldwijde voedseltekorten en grote economische schade veroorzaken.

Door de oprukkende landbouw is al de helft van de oorspronkelijke vegetatie in het gebied verdwenen.

Een meer duurzaam beheer van de regio kan niet alleen zo’n rampscenario vermijden, maar ook 72 miljard dollar per jaar opleveren voor de Braziliaanse economie, blijkt uit het nieuwe WEF-rapport The Cerrado: Production and Protection.

Het rapport stelt een combinatie van verschillende oplossingen voor, waaronder agroforestry (boslandbouw) en regeneratieve landbouw. Die creëren gezondere omstandigheden, verhogen de productiviteit en resulteren in grotere winsten en meer banen.
 
Daarnaast kan toerisme ontwikkeld worden, en heeft de Cerrado een enorm potentieel voor bio-energie. De regio telt nu een derde van de biogasinstallaties in Brazilië en kan profiteren van de groeiende vraag naar groene brandstoffen, onder meer voor de luchtvaart.

Samenwerking

Maar voor het plan is doorgedreven samenwerking nodig tussen de voedingsindustrie, beleidsmakers, bedrijven, financiële instellingen en technologiebedrijven, zegt Jack Hurd, directeur van de Tropical Forest Alliance, die meewerkte aan de studie.

‘Dit rapport wil de broodnodige discussie op gang brengen tussen de Braziliaanse beleidsmakers, de landbouwindustrie en andere belangrijke besluitvormers over hoe we een nieuw landbouwmodel in de regio kunnen implementeren’, zegt Hurd. ‘Een model dat tegelijkertijd de productie opdrijft, de biodiversiteit garandeert, én de voordelen van het ecosysteem garandeert voor de huidige en toekomstige generaties en inheemse en lokale gemeenschappen beschermt.’
 
‘De landbouw in de Cerrado is een enorm succes en helpt miljarden mensen over de hele wereld voeden’, zegt Joaquim Levy, directeur economische strategie voor de Braziliaanse Safra Bank. Maar nu de sector meer robuust wordt, vinden veel Brazilianen, ook boeren, dat het tijd is om de impact ervan aan te pakken en te verkleinen, om de duurzaamheid van deze natuurlijke rijkdommen ook voor de volgende generaties te bewaren. Dit rapport biedt een evenwichtige aanpak, die de voedselzekerheid en economische groei rijmt met de bescherming van de Cerrado.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.