Sudan legt arrestatiebevelen Internationaal Strafhof naast zich neer

Sudan gaat niet in op de arrestatiebevelen die het Internationale Strafhof in Den Haag heeft uitgevaardigd tegen een minister van de Sudanese regering en een leider van de Janjaweedmilities. Het Hof wil de twee laten terechtstaan voor hun rol in de genocide in Darfour.
Het Strafhof vaardigde woensdag (2 mei) arrestatiebevelen uit tegen Ahmad Myuhammad Harin, de voormalige Sudanese minister van Binnenlandse Zaken die momenteel bevoegd is voor Humanitaire Zaken, en tegen militieleider Ali Muhammad Al Abd-Al-Rahman, bijgenaamd Ali Kushayb.


“De twee zijn verantwoordelijk voor moord, verkrachting, marteling en de gedwongen verhuis van hele dorpen”, zo verklaarde Marie Okabe, de woordvoerster van VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon.


De Sudanese minister van Justitie Mohamad Ali al-Mardi zei donderdag dat Khartoem de beklaagden niet zou uitleveren, omdat er geen bewijzen zijn die de twee in verband brengen met de militaire operaties in Darfour. Sudan heeft, net als de Verenigde Staten, het Statuut van Rome over de oprichting van het Internationaal Strafhof ondertekend, maar niet geratificeerd.


Het geweld in Darfour begon in 2003, toen lokale zwart-Afrikaanse rebellen in opstand kwamen tegen de verwaarlozing en de discriminatie door de door Arabieren gedomineerde regering in Khartoem. De Sudanese regering sloeg terug met de hulp van de Janjaweed, milities van Arabische nomadenstammen, die dorpen en steden in Darfour platbranden en de bevolking op de vlucht joegen. 400.000 mensen kwamen daarbij om, 2,5 miljoen mensen raakten hun huis kwijt en 3,5 miljoen leven momenteel op de rand van de hongersnood.


Ahmad Harun coördineerde tussen 2003 en 2005 de onderdrukking van de opstand met behulp van de politie, het leger, de nationale inlichtingendienst en de Janjaweed. Al Kushayb bemiddelde als een van de oudste Janjaweed-leiders tussen de milities en de regering.


Volgens VN-woordvoerster Okabe maakt het arrestatiebevel tegen de twee duidelijk “dat er een verband was tussen de Sudanese regering en de milities, en dat de massale misdaden tegen burgers in Darfour het gevolg waren van een onderliggend operationeel systeem.”


Militieleider Ali Kushayb wacht momenteel in een gevangenis in Darfour op zijn proces. Volgens de mensenrechtenorganisatie Amnesty International is de Sudanese regering niet echt van plan Kushayb te veroordelen. Amnesty vindt dat de Afrikaanse Unie druk moet uitoefenen op Sudan en ook haar troepen in Darfour de opdracht moet geven het tweetal te arresteren.


“Ook de VN-missie in Sudan (UNMIS) moet de opdracht krijgen de twee te arresteren”, zegt Erwin van der Borght van Amnesty. Khartoem heeft onlangs onder Chinese druk ingestemd met de komst van 3000 VN-blauwhelmen naar Darfour. Het regime van president Omar al-Bashir blijft zich voorlopig verzetten tegen de komst van 22.500 blauwhelmen, zoals voorzien door de VN-veiligheidsraad.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.