Populaire spelcomputers buiten Chinese arbeiders uit

In de Chinese fabrieken die een groot deel van de spelcomputers en mp3-spelers produceren voor bekende merken als Microsoft, Apple, Sony, Motorola en Philips, worden de arbeidsrechten zwaar geschonden. Dat blijkt uit een rapport van Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) en Finnwach.
Naar schatting de helft van alle mp3-spelers ter wereld wordt geproduceerd in China. De meeste grote elektronicabedrijven hebben gedragscodes opgesteld die de arbeids- en mensenrechten van werknemers moeten garanderen, maar uit een studie bij vier grote Chinese bedrijven blijkt dat die vaak geschonden worden. De arbeiders krijgen er te maken krijgen met lage lonen, lange werktijden en erg ongezonde arbeidsomstandigheden.
 
“Terwijl de spelcomputers nog steeds de winkels uitvliegen worden arbeiders onderbetaald, gediscrimineerd en gedwongen extreem lange dagen te werken onder ongezonde omstandigheden”, zegt Esther de Haan van SOMO.

Lange uren, lage lonen


Uit de studie blijkt dat het standaard loon van de arbeiders overeenkomt met het minimumloon in China: 72 tot 87 euro per maand. Ze werken 10 tot 11 uur per dag, zes dagen per week.
“De informatie- en communicatietechnologiesector (ICT) wordt over het algemeen beschouwd als een schone industrie waar hoogopgeleide mensen werken die fatsoenlijke lonen verdienen”, zegt Charles Ho van SACOM, een organisatie die zich wijdt aan het verbeteren van  arbeidsomstandigheden. “Dit is echter maar een deel van de realiteit achter de miljoenen elektronische gadgets die wereldwijd worden verkocht en gebruikt. Wat verborgen blijft, zijn de werknemers op de werkvloer in ontwikkelingslanden, meestal jonge vrouwen die werkzaam zijn op assemblagelijnen met buitensporige werkuren voor zeer lage lonen.”
Het rapport Playing with Labour Rights: music player and game console manufacturing in China is gepubliceerd als onderdeel van de makeITfair campagne, een project om bewustwording te creëren over de arbeids- en mensenrechten in de productieketen van consumentenelektronica.
De studie onderzocht vier fabrieken in China die eigendom zijn van de grootste elektronicafabrikanten ter wereld. Twee bedrijven produceren videospelcomputers, een produceert mp3-spelers en een smartphones en gsm’s met allerlei extra functies.

Crisis


“Nu de economische recessie om zich heen grijpt, is er extra reden ons zorgen te maken over kwetsbare werknemers”, zegt Esther de Haan. “Grote merkondernemingen zullen proberen de kosten van hun toeleveranciers te verlagen. Tegelijkertijd wordt van die toeleveranciers verwacht dat ze de arbeids- en milieunormen respecteren. Deze omstandigheden vormen een uitdaging voor bedrijven die verantwoord willen produceren en zal laten zien welke bedrijven dit serieus nemen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.