Obama gooit roer om in strijd tegen drugs

De keuze van de Amerikaanse president Barack Obama voor een nieuwe ‘drugspaus’ duidt op een radicale koerswijziging ten opzichte van zijn voorganger George W. Bush. Het nieuwe beleid zal de klemtoon leggen op de behandeling in plaats van op de bestraffing van verslaafden.
Obama stelt R. Gil Kerlikowske, voormalig hoofd van de politie in Seattle, aan tot directeur van het Bureau voor Nationaal Beleid voor Drugscontrole (ONDCP). “Het is belangrijker dan ooit om een strategie uit te werken voor de controle van drugs, geleid door principes van volksgezondheid en publieke veiligheid”, zei Obama in een verklaring bij de bekendmaking van zijn beslissing.
Als de benoeming bevestigd wordt door de Senaat, zal Kerlikowske de focus verleggen van de strijd tegen de invoer van drugs naar de preventie van druggebruik in de Verenigde Staten zelf. “Het succes van onze strijd tegen de invoer van drugs is in grote mate afhankelijk van ons succes in het reduceren van de vraag”, zei Kerlikowske in de toespraak waarin hij zijn benoeming aanvaardt.
De nieuwe nadruk op de behandeling van drugsverslaafden is een scherpe koerswijziging na het beleid van de regering-Bush. Onder Bush verdubbelde het budget voor internationale programma’s tegen narcotica maar daalde de steun voor preventie en behandeling met een kwart.

Mislukte oorlog tegen drugs


De koerswijziging komt er op een moment dat de Amerikaanse oorlog tegen drugs door velen als een mislukking afgedaan wordt. In de staat New York bijvoorbeeld wordt gewerkt aan de afschaffing van een aantal draconische drugswetten uit de jaren zeventig, die straffen opleggen voor het bezit en de verkoop van drugs die gelijk staan aan die voor moord.
Seattle is een van de meest progressieve steden wat betreft de drugswetgeving geworden toen Kerlikowske er hoofd van de politiediensten was, zegt Allen St. Pierre van de Nationale Organisatie voor de Hervorming van Marihuanawetten (NORML). “Kerlikowske leefde in de realiteit”, zegt hij, in tegenstelling tot de drugspaus onder Bush, John P. Walters, die een “moraalridder” was.
Kerlikowske heeft zelf te maken gehad met druggebruik in zijn beroep en privé-leven. Zijn stiefzoon is verschillende keren gearresteerd op beschuldiging van drugsdelicten. “Het drugprobleem van onze natie is er een van menselijk lijden”, zei hij op de ceremonie waar zijn nominatie bekendgemaakt werd. “Als politieman en in mijn eigen gezien heb ik ervaren welk effect drugs kunnen hebben.”

Zelf gebruikt


Obama zelf windt er geen doekjes om dat hij in het verleden marihuana gebruikt heeft, en die in tegenstelling tot Bill Clinton ook geïnhaleerd heeft. “Ik heb het regelmatig geïnhaleerd, dat was nu net het punt”, zei hij. In zijn boek geeft hij bovendien toe cocaïne gebruikt te hebben, een sterke breuk met zijn voorganger Bush die weigerde te praten over zijn vermeende regelmatige cocaïnegebruik in het verleden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.