Liga voor de Mensenrechten valt in de prijzen

Dag van de woonwagenbewoner reikt 'gouden woonwagen' uit.

Gisteren, 4 september, was het Dag van de Woonwagenbewoner. Bij die gelegenheid werd voor de achtste keer nu ‘de Gouden Woonwagen’, de trofee van de woonwagenbewoners, uitgereikt. Winnende organisatie dit keer was de Liga voor de Mensenrechten, die bij de Europese Commissie voor de Sociale Rechten België aanklaagde voor discriminatie ten aanzien van haar woonwagenbewoners.

De Gouden Woonwagen gaat naar de internationale vleugel van de Liga voor de Mensenrechten, La Fédération Internationale des Ligues des Droits de l’Homme (FIDH). ‘Omdat België geen werk maakt van voldoende huisvesting voor woonwagenbewoners, dienden zij een klacht in bij de Europese commissie voor de Sociale Rechten,’ zegt de directeur van het Minderhedenforum, Naima Charkaoui.

Vlaanderen en het Brussels hoofdstedelijk gewest tellen ongeveer 2576 woonwagenbewoners (Voyageurs, Manoesjen en Roms). Lokale overheden schieten vaak tekort op vlak van woonwagenterreinen. Zeer weinig terreinen en het gebrek aan een kader hierover dat dwingend is voor lokale overheden, stelt de groep voor grote problemen. ‘Lokale besturen maken er vandaag een sport van om achterpoortjes te vinden. Zo zien we geen nieuwe terreinen ontstaan. Daardoor wonen ze als sardientjes in een blik en moeten ze vaak plots vertrekken,’ merkt Charkaoui op.

Deze specifieke omstandigheden wegen op de toegang tot de arbeidsmarkt of tot de toegang tot het onderwijs. FIDH vindt dat het gebrek aan een eenduidig kader de socio-economische kwetsbaarheid van de woonwagenbewoners en discriminatie in de hand werkt. De staat België hangt dus nu een klacht boven het hoofd. Volgens het Minderhedenforum kan de aanklacht een stevige stap in de richting van gelijke kansen vormen.

Deze trofee wordt uitgereikt door Ons Leven, vereniging van woonwagenbewoners en Vroem. Twee vzw’s die zich inspannen voor het lot van woonwagenbewoners.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Latijns-Amerika & ecologie
    Alma De Walsche schrijft over ecologische thema’s, van klimaat- en energiebeleid, over landbouw- en voedsel tot transitie-initiatieven en baanbrekers. Ze volgt al enkele decennia Latijns-Amerika, met een speciale focus op de Andeslanden.

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.