Geweld tegen vrouwen wordt doodgezwegen, vinden VN

Dagelijks worden miljoenen vrouwen wereldwijd geslagen, vermoord en verhandeld. In de media wordt geweld tegen vrouwen teveel genegeerd of gebagatelliseerd, stelt het VN-Bevolkingsfonds (UNFPA).
Verhalen die in de media nauwelijks aandacht krijgen zijn volgens de VN onder meer het dramatische huiselijk geweld in Rusland, seksslavernij in India, zelfverbranding in Centraal-Azië, geweld en hiv en ‘compensatiehuwelijken’ in diverse delen van de wereld.
Het is de tweede keer dat UNFPA meedoet de ‘Zestien dagen van Activisme’ tegen geweld tegen vrouwen. Die campagne werd in 1991 gelanceerd door vrouwenrechtengroepen. Elk jaar loopt de campagne van 25 november tot 10 december, de Internationale Dag van de Mensenrechten.
UNFPA zegt dat in Rusland jaarlijks ten minste 14.000 vrouwen vermoord worden door hun man of vriend. In India groeit de handel in jonge vrouwen uit lagere kastes en het buitenland, die gedwongen worden tot huishoudelijk werk waarbij ze ook seksueel worden uitgebuit.
Nog elk jaar raken meer vrouwen dan mannen besmet met het hiv-virus dat aids veroorzaakt. Vrouwen lopen biologisch gezien twee tot vijf keer zoveel risico besmet te raken, maar ook geweld speelt hierbij een rol. Dat kan gaan om dingen als verkrachting in oorlogstijd, huiselijk geweld en genitale verminking. Uit sommige onderzoeken blijkt dat vrouwen die met geweld te maken hebben, tien keer zoveel risico lopen besmet te raken met hiv.
Volgens UNFPA gebeurt het vooral in Noord-Irak, Iran, Pakistan, Oezbekistan en Tadzjikistan dat vrouwen zichzelf leven verbranden om een einde te maken aan geweld en misbruik. De VN-organisatie noemt ook de ‘compensatiehuwelijken’, waarvan vaak sprake is in het noordwesten van Pakistan, Afghanistan, het Midden-Oosten en Afrika bezuiden de Sahara. Minderjarige meisjes worden hierbij gedwongen te trouwen ter compensatie bij schulden of conflicten.
“Elk mens heeft het recht te leven vrij van geweld en discriminatie”, zei UNFPA-directeur Thoraya Ahmed Obaid. “Dit recht wordt systematische en op grote schaal geschonden.”
Vorig jaar bekritiseerde een VN-studie lidstaten die tot nu toe geen wetten aannamen waarin geweld tegen vrouwen wordt gezien als misdaad. Uit de studie bleek dat ten minste 102 van de 192 lidstaten geen specifieke wetgeving hadden op het gebied van huiselijk geweld. In 53 landen was verkrachting binnen het huwelijk niet strafbaar.
Veel landen bleken ook geen opvang of ondersteuning te bieden aan slachtoffers van ‘gendergeweld’ of betrouwbare cijfers te hebben over dit geweld.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.