Gasruzie en ziekte Sharon drijven olieprijzen op

De olieprijzen reageren ook dit jaar prompt op allerlei geopolitieke ontwikkelingen. De gasruzie tussen Rusland en Oekraïne en de zware beroerte van de Israëlische premier Ariel Sharon maakten de olie de voorbije week fors duurder. Maar onder de ‘politieke’ prijsschokken gaat ook een prijsstijging schuil die verband houdt met de verwachte groei van de wereldeconomie.

Het nieuws over de dramatische gezondheidstoestand van Sharon heeft het duidelijkste effect. De Amerikaanse referentiesoort, West Texas Intermediate, kostte vrijdag in New York 64,30 dollar per vat, anderhalve dollar meer dan donderdag. In Londen haalde de Brent Crude, een oliesoort uit de Noordzee, 62,92 dollar, een stijging met 1,79 dollar in één dag. Sharon verdwijnt hoogstwaarschijnlijk van het politieke toneel, en dat maakt de toestand in het Midden-Oosten met zijn grote oliereserves nog onzekerder.

Het eind vorig jaar uitgebroken conflict over de hoge prijzen die Rusland Oekraïne wil aanrekenen voor zijn aardgas, hadden het prijsniveau na nieuwjaar al fors opgedreven. De gemiddelde weekprijs van West Texas Intermediate bedroeg daardoor 62,60 dollar en die van Brent 60,79 dollar.

Rusland zette op 1 januari de gasleveringen aan Oekraïne stop, waarna dat land tijdelijk gas aftapte dat Rusland via pijpleidingen door Oekraïne naar West-Europa pompt. Analisten waarschuwden voor bevoorradingsproblemen in West-Europa als het conflict zou blijven aanslepen. West-Europa koopt een kwart van het aardgas dat het verbruikt in Rusland. Ook de olieprijzen kregen door al die onzekerheid een opwaartse impuls. Oekraïne en Rusland bereikten op woensdag een compromis dat een einde maakte aan de crisis. Dat deed de olieprijzen even terugvallen.

Volgens Venezolaanse analisten dreven ook institutionele beleggers de voorbije week de prijzen op door meer olie aan te kopen op de termijnmarkten. Bij die speculatieve aankopen spelen politieke ontwikkelingen mee, maar ze worden ook ingegeven door de verwachting dat de vraag naar olie verder zal toenemen als gevolg van de groei van de wereldeconomie.

Maar de invloed van allerlei andere factoren versluiert dergelijke fundamentele trends. Problemen van de oliemaatschappij Shell in Nigeria - rebellen voerden een aanslag uit op een oliepijpleiding waarmee de onderneming een deel van de 180.000 vaten per dag vervoert die ze in het land oppompt - deden de prijzen de voorbije week ook stijgen. De relatief milde winter die het noordelijk halfrond meemaakt, had dan weer een matigende invloed.

Ook de hoeveelheden olie die de producenten op de markt brengen, blijft een belangrijke rol spelen. Eind januari vergadert de Organisatie van Olieproducerende Landen (OPEC). De elf landen, die meer dan een derde van de wereldvraag dekken, spraken eind 2005 af 28 miljoen vaten per dag te produceren om de prijzen niet te sterk te doen oplopen. Sommige OPEC-leden willen dat volume nu verminderen om te vermijden dat de prijzen te sterk dalen als de lente op het noordelijk halfrond inzet. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.