Argentijnse politie schiet op ontheemden – vijftig gewonden

De Argentijnse politie gisteren heeft in de noordoostelijke provincie Chaco driehonderd ontheemde gezinnen met geweld uit een leegstaand nieuwbouwcomplex gezet. De mensen hadden daar hun toevlucht genomen nadat een storm hun eigen huizen vernielde. Volgens ooggetuigen vielen bij de actie tenminste vijftig gewonden, waaronder kinderen en bejaarden.

De ontruiming vond plaats in Puerto Vilelas, 900 kilometer ten noorden van Buenos Aires. Zo’n vierhonderd leden van de Argentijnse mobiele eenheid gebruikten volgens Nilda López van het Mandela Centrum voor Onderzoek, een mensenrechtenorganisatie in Chaco, traangas, granaten en gevechtshonden om de ongeveer duizend mensen uit het complex te verjagen. De politie viel zonder enige aankondiging de huizen binnen en schoot op mensen die weigerden te vertrekken, zegt López.

Half december werden de onderkomens van de gezinnen, provisorisch gebouwd met plaatijzer, karton en plastic zakken, verwoest door een storm. Nadat ze tevergeefs bij de plaatselijke overheid hadden aangeklopt voor hulp, besloten ze 218 nog leegstaande appartementen, gebouwd door de overheid, te bezetten. Het komt heel vaak voor dat mensen geen toegang hebben tot fatsoenlijke huisvesting, zegt Rolando Núñez, directeur van het Mandela Centrum. De appartementencomplexen die de overheid bouwt, gaan meestal naar vrienden, familieleden of politieke aanhang, zegt hij.

De gezinnen zijn inmiddels ondergebracht in een school. Als er geen blijvende oplossing komt, dan verwacht López dat de gezinnen een stuk land zullen zoeken waar ze opnieuw krotwoningen neerzetten.

Volgens Héctor Gómez van de Tupac Amaru Beweging voor Land- en Werkloze Arbeiders in Chaco heeft zijn organisatie al achttien van dergelijke landbezettingen achter de rug. Wij zijn verbolgen over deze actie en over het gebrek aan bemiddeling”, zegt Gómez. Er in deze provincie heel veel mensen die dringend een dak boven hun hoofd nodig hebben.

Cacho is een van de armste provincies van Argentinië. Volgens de officiële statistieken leeft 60 procent van de bevolking in armoede. Landelijk is dat 38 procent. De meeste inwoners van Chaco (952.000 in 2001) moeten het stellen zonder leidingwater en sanitaire voorzieningen. De sociale problemen worden nog verergerd doordat de regio afwisselend te kampen heeft met zware regenval en overstromingen en droogteperiodes. (JS/ADR)



Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.