Chinese repressie op kruissnelheid

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International schrijft in een rapport dat het hardhandig optreden tegen mensenrechtenactivisten in China niet verminderd is, maar juist is toegenomen door de komst van de Olympische Spelen naar Peking.
In en rond Peking hebben de Chinese autoriteiten vreedzame mensenrechten-activisten het zwijgen opgelegd en gevangen gezet in het kader van de preolympische ‘schoonmaak’, zo blijkt uit het rapport ‘China: The Olympics countdown –crackdown on activists threatens Olympics legacy’. Het optreden van politie en leger tegen protestanten in Tibet en omringende regio’s hebben geleid tot ernstige mensenrechtenschendingen.
 
‘Deze acties doen Amnesty sterk twijfelen aan de Chinese belofte om de mensenrechtensituatie in de aanloop naar de Olympische Spelen te verbeteren’, zegt Lore Van Welden van Amnesty België. ‘De Olympische Spelen hebben tot hiertoe gefaald als katalysator voor hervorming. Indien er geen dringende maatregelen genomen worden, is een positieve nalatenschap van de Spelen voor de mensenrechten onmogelijk.’
 
Amnesty vindt het hoog tijd dat het Internationaal Olympisch Comité en de wereldleiders een uitgesproken standpunt innemen. ‘Ze moeten dringend hun bezorgdheid uiten en beterschap eisen. Indien dit niet gebeurt, kan dit door China geïnterpreteerd worden als een stilzwijgende goedkeuring van de mensenrechtenschendingen die de Chinese overheid begaat naar aanleiding van de Olympische Spelen.’

Buitensporig geweld in Tibet


De Chinese autoriteiten hebben protestanten in Tibet en omliggende regio’s met buitensporig, soms dodelijk geweld uit elkaar gedreven. Amnesty International erkent de plicht van de autoriteiten om individuen en eigendom te beschermen tegen geweld. Dit geldt ook voor de aanvallen op Han-Chinezen. Maar de acties moeten de internationale rechtsprincipes van noodzakelijkheid en proportionaliteit respecteren.
Foltering en mishandeling zijn gekende problemen in Tibet. Amnesty vreest dat Tibetaanse gevangenen zullen geslagen en mishandeld worden. Sommigen riskeren de doodstraf na een oneerlijk proces. Amnesty roept de autoriteiten op om de namen, de verblijfplaats en wettelijke status van alle gevangenen te onthullen. Iedereen die wordt vastgehouden voor vreedzaam protest moet worden vrijgelaten.
De bijna totale media black-out in Tibet en de omliggende regio’s maakt het niet alleen moeilijk om de toestand in Tibet op te volgen, het is ook een verraad aan de officiële belofte om volledige persvrijheid te verzekeren naar aanleiding van de Olympische Spelen.

Censuur


Internetcensuur neemt toe. Nieuw is onder meer het bannen van verschillende website die informeren over HIV/AIDS. Er wordt nu ook melding gemaakt van censuur in sms-berichten.
Nieuwe regels over de verruiming van de persvrijheid voor buitenlandse journalisten werden niet toegepast in Tibet en verschillende journalisten werden verhinderd om te rapporteren over gevoelige onderwerpen in Peking en andere regio’s van China. Bovendien heeft de binnenlandse media het enorm hard te verduren.

Minder doodstraffen


Amnesty juicht wel toe dat er afgelopen jaar minder doodstraffen werden uitgesproken en minder executies werden uitgevoerd door het herinvoeren van het Hooggerechtshof als controleorgaan. Maar de mensenrechtenorganisatie roept de autoriteiten op om deze uitspraken te onderbouwen door de publicatie van volledige nationale statistieken van

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.