Algerijnse mannen houden handen nog niet thuis

Het Centrum voor Vrouwelijke Slachtoffers van Ongewenste Seksuele Intimiteiten in Algiers heeft nog altijd veel werk. Sinds oktober vorig jaar kunnen Algerijnse mannen die hun handen niet thuishouden voor een jaar achter de tralies gaan. Maar tot veroordelingen heeft die voor Algerije revolutionaire wet nog niet geleid.




Honderden vrouwen hebben al aangeklopt bij het centrum sinds het twee jaar geleden werd opgericht. We willen de stilte doorbreken die nog altijd rond het probleem van ongewenste intimiteiten hangt, zegt de stichtster, Soumia Souilah. Ze zou ook een organisatie willen oprichten die actiever campagne kan voeren tegen opdringerige mannen.

Het centrum krijgt vooral te maken met ongewenste intimiteiten op de werkvloer - de instelling wordt dan ook gefinancierd door de Algemene Unie van Algerijnse Arbeiders, de grootste vakbond in het land. Maar weinig vrouwen die de hulp van het centrum inroepen, dienen ook klacht in tegen de collega’s of bazen die hen hebben lastiggevallen. We zijn bang onze baan te verliezen, legt een groep vrouwelijke slachtoffers uit die net in het centrum is. De moeilijke bewijsvoering is een ander probleem. Er zijn harde bewijzen nodig om een zaak voor de rechtbank te winnen, en de wettelijke omschrijving van ongewenste intimiteiten is nog altijd erg vaag, wat de processen nog moeilijker maakt, doceren de slachtoffers.

Tot hiertoe is er in Algerije nog niemand veroordeeld voor ongewenste seksuele intimiteiten. Processen slepen ook lang aan. Eind vorig jaar diende een groep vrouwelijke studenten van de Universiteit van Algiers klacht in bij president Abdelaziz Bouteflika tegen de beheerder van de studentenkamers in de wijk Dergana. Minister van Onderwijs Rachid Harraoubia kreeg in oktober 2004 de opdracht de zaak te onderzoeken. Dat onderzoek is nu nog altijd niet afgerond. Begin deze maand herhaalde de studenten hun eisen.

Mensenrechtenorganisaties en het Nationaal Comité van Werkende Vrouwen (CNFT) voeren al enkele maanden campagne om vrouwen er toch toe aan te zetten elke overtreding aan te klagen. Ze gaan daarmee in tegen het sterke taboe dat in Algerije nog altijd rust op alles wat met seks te maken heeft. De CNFT en de Algerijnse Liga voor de Mensenrechten lagen vorig jaar ook aan de basis van de verzwaring van de strafmaat voor ongewenste seksuele intimiteiten. Naast een gevangenisstraf die kan oplopen tot 12 maanden, kunnen daders nu ook tot een geldboete van 1.000 euro worden veroordeeld.

Sommige Algerijnen geloven dat alleen de islam een dam kan opwerpen tegen verdere ontsporingen. Maar deze maand verspreidde een anonieme groep van radicale islamisten een persmededeling waarin vrouwen werden opgeroepen zich naar islamitische normen te kleden als ze niet het gevaar wilden lopen als waardeloze voorwerpen behandeld te worden.

Islamitische extremisten vermoordden in de jaren 90 tienduizenden mensen in Algerije nadat het machtige Islamitisch Heilsfront in 1992 buiten de wet was gesteld. Tijdens die orgie van geweld werden ook veel vrouwen verkracht. (PD/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.