Dossier: 

ABC van gewapende partijen in Kivu

Overzicht van de belangrijkste spelers in het Kivu-kluwen: 

  • © Alexis Bouvy Een agent van de Nationale Congolese Politie. © Alexis Bouvy

AFDL: Alliance des Forces Démocratiques pour la Libération du Congo – opstandige beweging onder leiding van Laurent-Désiré Kabila die, met de militaire steun van buurlanden Rwanda en Oeganda, het regime van president Mobutu omver wierp op 17 mei 1997.

APCLS: Alliance du Peuple pour un Congo Libre et Souverain (voordien Alliance des Patriotes pour un Congo Libre et Souverain) – gewapende groepering in Masisi, verbonden aan de Hunde-gemeenschap en onder leiding van Janvier Karairi.

Collectivité Chefferie: een “collectivité chefferie” is een lokale politiek-administratieve entiteit die onder gezag staat van het “Territorium”. Het hoofd van de “chefferie” komt van de koninklijke familie van de etnische gemeenschap die de entiteit oorspronkelijk in handen had. Het gaat om een erfelijke functie.

Collectivité Secteur: een “collectivité secteur” is een lokale politiek-administratieve entiteit die onder gezag staat van het “Territorium”. Het verschil met een “chefferie” is dat een “secteur” meerdere etnische gemeenschappen verenigt. De leider wordt daaruit verkozen.

CNDP: Congrès National pour la Défense du Peuple – gewapende groep van muiter Laurent Nkunda, verbonden met de Tutsi’s. Het CNDP werd begin 2009 geïntegreerd in het Congolese leger, na de arrestatie van Nkunda in Rwanda.

FARDC: Forces Armées de la République démocratique du Congo – nationaal Congolees leger.

FDDH: Forces de Défense des Droits Humains – gewapende groepering in Masisi, verbonden aan de Hutu’s. De FDDH worden ook voorgesteld als subgroep van de Nyatura.

FDLR: Forces Démocratiques pour la Libération du Rwanda – gewapende Rwandese Hutugroepering die actief is in Noord- en Zuid-Kivu. De FDLR verzamelen verschillende personen die betrokken waren bij de genocide op de Tutsi’s en gematigde Hutu’s in Rwanda in 1994.

Guides: gewapende groep, actief in Masisi.

Groupement: een lokale, politiek-administratieve entiteit die onder gezag staat van de “Collectivités”.

Maï-Maï: Groepering gewapende strijders die beweert “inheems” te zijn en de territoriale integriteit te verdedigen tegen de “indringers”. De Maï-Maï kwamen tussen 1998 en 2003 in opstand tegen het RCD.

Mai-Mai Cheka : Legermilitie van het grondgebied van Walikale (Noord-Kivu) , meestal geassocieerd  met de Nyanga-gemeenschap. Cheka verzet zich tegen de FDLR en APCLS. De groep wordt ook wel Nduma Defensie Congo (NDC) genoemd.

MAC: Actie Beweging voor Verandering – gewapende actieve groep in Masisi die geassocieerd wordt met de Hunde-gemeenschap . MAC verzette zich echter tegen APCLS, een andere gewapende groep die aan de Hunde-gemeenschap gelinkt was.

M23: Beweging van 23 maart, verwijzend naar de afspraken van 23 maart 2009 die ondertekend werden tussen de Congolese regering en het CNDP. De M23 is een gewapende groep geassocieerd met de Tutsi-gemeenschap en genoot, volgens rapporten van het panel van de Verenigde Naties, steun van Rwanda en Oeganda. De M23 werd militair verslagen door het nationale leger begin november 2013.

Nyatura: Gewapende groep actief in Masisi en geassocieerd met de Hutu-gemeenschap.

PARECO: Coalitie van Congolese Patriotten Verzet – gewapende groepering die actief was in Noord-en Zuid-Kivu en in 2009 in het nationale leger werd geïntegreerd. PARECO werd met de Nande-, Hutu- en Hunde-gemeenschappen geassocieerd en verzette zich tegen de CNDP.

RCD: Congolese Rally voor Democratie – de opstand die een groot deel van Oost-Congo bezette tussen 1998 en 2003. De RCD genoot de steun van de buurlanden, in het bijzonder Rwanda en Oeganda.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.