Asielzoekers bewust op straat gezet

In het dossier van de aanslepende crisis in de asielopvang, kiest de regering resoluut voor een beleid van uitsluiting. Dat zeggen Vluchtelingenwerk en haar Franstalige tegenhanger CIRÉ. Er wordt nog steeds gezocht naar nieuwe opvangplaatsen, maar tegelijk kiest de regering ervoor om bepaalde groepen asielzoekers van bij aanvang van opvang uit te sluiten.
  • De 1300 asielzoekers die de voorbije maanden geen opvangplaats kregen omdat er geen plaats meer was, mogen de opvang nooit meer opnieuw binnen, zo werd beslist. Zij moeten hun hele asielprocedure op eigen middelen zien te overleven, zonder begeleiding.
  • De Wet Bijzondere Bepalingen, die donderdag in Kamer en Senaat plenair wordt gestemd, voorziet dat asielzoekers vanaf een derde asielaanvraag geen opvang meer krijgen, net als asielzoekers uit de EU. Deze bepalingen werden de voorbije weken al (onwettig) toegepast, waardoor minstens 150 andere asielzoekers op straat belandden.
  • Daarnaast belanden nog steeds nieuwe asielzoekers op straat door plaatsgebrek en zitten nog steeds meer dan 1200 asielzoekers in erbarmelijke omstandigheden op hotel, zonder begeleiding.

Al deze asielzoekers zijn mensen op de vlucht van wie de asielprocedure nog loopt en die wettig in het land verblijven. Zij worden veroordeeld tot een bestaan als dakloze en moeten met de invallende winter hun plan trekken voor onderdak, eten,…
‘Vluchtelingenwerk en CIRÉ keuren dit struisvogelbeleid af. Het is een bekende techniek om via uitsluiting groepen mensen onzichtbaar te maken en uit de statistieken weren. Intussen blijft het probleem even reëel. Deze mensen duiken op bij de lokale besturen, de daklozencentra,…’, zegt Pieter De Gryse van Vluchtelingenwerk. De voorbije dagen bleek heel duidelijk dat de federale regering zo het probleem afschuift naar andere niveaus, zoals de daklozenopvang.

Het is een bekende techniek om via uitsluiting groepen mensen onzichtbaar te maken en uit de statistieken weren.
Gevaar in land van herkomst


‘Ook achter een derde of latere asielaanvraag kan iemand schuilgaan die echt gevaar loopt in zijn land. Eerste en tweede asielprocedures lopen regelmatig fout en asielzoekers krijgen vaak laattijdig bewijzen uit het herkomstland in handen. De situatie in een herkomstland kan ook verslechteren, waardoor een nieuwe aanvraag nodig is. Asielzoekers uit de EU kunnen minderheden zijn die in hun land echt gevaar lopen,’ zegt Pieter De Gryse. De problematiek van de veelvoudige asielaanvragen moet aangepakt worden binnen de asielprocedure en niet via de opvang.
Vluchtelingenwerk en CIRÉ blijven bij de regering aandringen om onmiddellijk een groot aantal extra opvangplaatsen te creëren voor de asielzoekers op straat en zij die al maanden in erbarmelijke omstandigheden op hotel verblijven. Nog steeds merken we dat tal van politieke blokkeringen, op federaal en lokaal niveau, dit verhinderen.
Vluchtelingenwerk en CIRÉ zijn bereid om op korte termijn zelf 150 extra plaatsen te openen in ex-rijkswachtwoningen indien deze woningen voor minstens 6 maand beschikbaar zijn.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.