Energietransitie maakt vooruitgang

China ligt vijf jaar voor op eigen wind- en zonnedoelen

Hahaheditor12667 / Wikimedia (CC BY-SA 4.0)

Windmolenpark in Shanxi

China is goed op weg om zijn capaciteit aan wind en zon te verdubbelen. Het ambitieuze doel van 1200 gigawatt tegen 2030 kan al vijf jaar eerder gehaald worden, blijkt uit nieuwe cijfers. 

De Global Energy Monitor (GEM) houdt de zon- en windenergieprojecten bij die wereldwijd in aanbouw zijn of gepland zijn. Voor China zijn die cijfers duizelingwekkend: naar schatting zijn 379 gigawatt aan grootschalige zonneprojecten in aanbouw, voorbereiding of aangekondigd, naast 371 gigawatt aan windenergieprojecten. 

De geplande capaciteit is drie keer groter dan wat er in de VS op stapel staat.

Dat is ruwweg evenveel als de bestaande Chinese capaciteit aan energie. Als alle geplande projecten ook worden gebouwd, verdubbelt de Chinese capaciteit aan schone energie. China kan zo zijn ambitieuze doelstelling tegen 2030 al vijf jaar eerder halen, schat de Global Energy Monitor. 

Steenkool blijft dominant

Alle geplande capaciteit samen is genoeg om het globale totaal aan windenergie met de helft te doen groeien, en grootschalige zonnecentrales zelfs met 85%. China laat andere wereldmachten zoals de VS ver achter zich: de geplande capaciteit is drie keer groter dan wat er in de VS op stapel staat. China heeft nu meer grootschalige zonnecentrales dan de rest van de wereld samen.

Maar hoe indrukwekkend de cijfers ook zijn: het is nog niet genoeg om de CO2-uitstoot uit steenkool voldoende te verminderen, zegt Martin Weil, onderzoeker bij de Global Energy Monitor. ‘China maakt enorme vorderingen, maar steenkool blijft voorlopig de dominante energiebron en het land heeft sterkere vooruitgang nodig op het vlak van energieopslag en groene technologie om zijn energiebevoorrading in de toekomst veilig te stellen.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.