Zestig procent migrantenvrouwen aangerand in Mexico

Ongeveer 60 procent van de Centraal-Amerikaanse vrouwen die proberen via Mexico in de Verenigde Staten te komen, heeft te maken gehad met seksueel geweld, zo blijkt uit een gisteren (woensdag) verschenen rapport van Amnesty International.
Migranten staan in Mexico bloot aan ontvoering, verkrachting en moord, soms met hulp van overheidsfunctionarissen. Amnesty baseert deze conclusies op gesprekken met slachtoffers, de autoriteiten en mensenrechtenactivisten.

Ontvoeringen van migranten zonder papieren worden steeds gewoner in het zuidoosten van Mexico, zo bleek al eerder uit een rapport van de Nationale Mensenrechtencommissie (CNDH). Die rapporteerde dat er tussen september 2008 en februari 2009 ruim 9700 ontvoeringen van migranten werden gemeld in Mexico.

Een vrouwelijke immigrant verklaarde tegenover Amnesty International samen met anderen van haar groep door de federale politie uit een trein te zijn gehaald. De politieagenten beroofden de immigranten van hun spullen. De vrouw moest noodgedwongen lopend verder reizen en werd vervolgens aangevallen en verkracht door een criminele bende.

Immigratiewet



Het Amnesty-rapport verschijnt op het moment dat in de Amerikaanse staat Arizona, die grenst aan Mexico, een verhit debat gaande is over een nieuwe immigratiewet. De wet staat de politie toe immigranten te arresteren zodra er een ‘redelijke verdenking’ bestaat dat ze illegaal zijn.

Mexico heeft heftig geprotesteerd tegen de wet. Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaf zelfs een reiswaarschuwing uit voor “alle Mexicanen die de staat Arizona bezoeken, er wonen of studeren.”

Het geweld tegen Centraal-Amerikaanse migranten in Mexico kreeg echter veel minder aandacht. Het ministerie van Binnenlandse Zaken gaf gisteren een verklaring uit waarin het erkent dat de voornamelijk Centraal-Amerikaanse migranten in Mexico te maken hebben met geweld, ontvoering en afpersing. Volgens het ministerie zijn in de meeste gevallen criminele bendes daarvoor verantwoordelijk. Mexico zegt te werken aan maatregelen om de problemen aan te pakken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.