VS bewapenen repressieve regimes

Sinds de aanslagen van 11 september 2001 voeren de VS nog meer wapens uit naar een hele reeks ondemocratische regimes en conflictgebieden. Dat blijkt uit een rapport van het World Policy Institute in New York. Met de vaak gesubsidieerde wapenverkoop beloont Washington landen die mee optrekken in de oorlog tegen het terrorisme of de Amerikaanse operaties in Afghanistan en Irak steunen.

In de ontwikkelingslanden gaat het merendeel van de Amerikaanse wapens naar regimes die ons eigen ministerie van Buitenlandse Zaken als ondemocratisch definieert, stelden de onderzoekers vast. Saudi-Arabië kon in 2003 voor 1,1 miljard Amerikaanse wapens invoeren, Egypte voor 1 miljard, Koeweit voor 153 miljoen dollar en Oezbekistan voor 33 miljoen dollar. In Oezbekistan werden vorige week meer dan 160 mensen die deelnamen aan een betoging tegen de regering doodgeschoten.

De leveringen vanuit de VS gaan ook naar een groot deel van de heetste conflictgebieden op aarde, waaronder Angola, Tsjaad, Ethiopië, Colombia, Pakistan, Israël en de Filipijnen. De Amerikaanse regering besliste bijvoorbeeld onlangs nieuwe F-16-gevechtsvliegtuigen te leveren aan Pakistan. India kreeg een toezegging voor andere moderne wapensystemen. De twee kernmogendheden stonden de voorbije decennia bijna constant met getrokken messen tegenover elkaar.

De VS komen met almaar meer hulp over de brug om ontwikkelingslanden Amerikaanse wapens te doen kopen, leert ‘U.S. Weapons at War 2005: Promoting Freedom or Fueling Conflict?’. Het grootste Amerikaanse programma voor militaire hulp, Foreign Military Financing (FMF), deelde in 2003 6 miljard dollar uit. Dat is 2,5 miljard meer dan in 2001. De stijging kwam vooral te goede aan de Amerikaanse bondgenoten in Irak en Afghanistan. Jordanië kreeg in 2003 ruim een half miljard dollar meer dan in 2001, Pakistan 224 miljoen en Afghanistan 191 miljoen. Dit jaar ontvangen al 71 landen militaire steun, tegenover 48 landen in 2001.

De regering-Bush moet nog altijd het bewijs leveren dat er een verband bestaat tussen wapenverkopen en succes in de strijd tegen het terrorisme, zegt Natalie J. Goldring, de directeur van de programma Veiligheidsstudies aan de Georgetown University in Washington. Dit rapport wijst eerder op het tegendeel. Volgens Goldring gaat de Amerikaanse regering haar boekje ver te buiten. De wet verbiedt de uitvoer van wapens naar landen die systematisch de rechten van hun burgers miskennen. (PD/MM)


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.