Vredesproces niet levensvatbaar – analyse

De Nepalese regering en de maoïstische rebellen hadden rond deze tijd rond de tafel moeten zitten voor officiële vredesgesprekken. Maar één maand na de afkondiging van een staakt-het-vuren en het begin van een vredesproces is er nog geen enkele vooruitgang geboekt. De regering slaagt er niet in om een onderhandelingsploeg samen te stellen en stelt het geduld van de maoïsten op de proef met extra eisen en strafrechtelijke procedures tegen hun leiders. Het prille vredesproces lijkt weinig nog levensvatbaar zonder een herstel van de democratie.



Deze week kwamen er enkel slechte tijdingen van het vredesfront. De regering en de rebellen raken het niet eens over een gedragscode die de strijdende partijen in het gelid moet houden. De regering weigerde ook andermaal om in te gaan op de oude eis van de rebellen om het leger terug te trekken uit de maoïstische invloedzone – het arme platteland in de westelijke districten. Met een vreselijk gevoel voor timing eiste regeringsonderhandelaar Narayan Singh Pun deze week ook dat de rebellen meer respect zouden tonen voor het Nepalese koningshuis. Het lot van het Nepalese koningshuis is het grote breekpunt voor de rebellen, die in 1996 de wapens opnamen. De maoïstische onderhandelaars blijven bij hun standpunt dat Nepal een republiek moet worden, zo bevestigt een bron dicht bij onderhandelaars aan IPS. Alsof dat er nog bij kon, diende de regering deze week nog een klacht in tegen Dr Bhattarai en een andere maoïstische leider, Pushpa Kamal Dahal (ook bekend als Prachanda). Een rechtbank in Kathmandu onderzoekt nu hun aandeel in een aanval op een politiekantoor vorig jaar.

De grootste tekortkoming in het vredesproces is de afwezigheid van een echte gesprekpartner voor de rebellen. In een artikel in ‘Janadharana’, een krant die sympathie toont voor de rebellen, zei de belangrijkste van de vijf maoïstische onderhandelaars dat zijn geduld op is. “Het feit dat de regering zelfs niet in staat is om een delegatie te vormen toont dat er een probleem is met het vredesproces,” verklaarde Dr Baburam Bhattarai. “Of dat proces vooruitgang boekt, hangt nu volledig af van de regering. Wij geloven erin en hopen dat er iets uit de bus komt.

Voorlopig neemt minister Narayan Singh Pun de honneurs waar bij de voorbereidende onderhandelingen. Het uitstel aan de kant van de regering heeft alles te maken met de politieke verdeeldheid in Nepal. De twee belangrijkste politieke partijen, Nepali Congress en de Communistische Partij van Nepal (UML), weigeren voorlopig in te gaan op de oproep van de regering om aan de vredesgesprekken deel te nemen. Ze vinden de door de koning aangestelde ploeg illegaal en ongrondwettelijk. De twee partijen, die 60 procent van de stemmen haalden tijdens de vorige verkiezingen, eisen dat er een eenheidsregering wordt gevormd en dat de koning het ontbonden parlement weer laat vergaderen. Bovendien bestaat er binnen Congres en CPN (UML) verdeeldheid over de vraag of ze moeten deelnemen aan de vredesgesprekken of niet.

Het vredesproces moet een eind maken aan een conflict dat in 1996 ontstond en waarbij al bijna 8.000 mensen omkwamen. “Er zal geen oplossing voor de crisis zolang niet alle politieke krachten in het land en alle representatieve organisaties en de civiele maatschappij worden betrokken bij de dialoog,” zegt Nilamber Acharya, die nog minister was tijdens de interim-periode na de restauratie van de democratie in 1990, “Er is een groeiende kloof tussen de koning en de politieke partijen (sinds Gyanendra in oktober de regering de laan uitstuurde).”

De Nepalese bevolking is de inertie van de politieke klasse beu na zeven jaar maoïstsiche volksoorlog. De regering heeft geen echte poging gedaan om de politieke partijen uit te nodigen en naar hun mening te vragen,” schreef de Engelstalige ‘Kathmandu Post’ deze week in een editoriaal. Zonder een grotere participatie in een oplossing voor het conflict, zal er geen blijvende vrede komen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.