Vietnam mag 'generische' Tamiflu produceren

Het Zwitserse farmabedrijf Roche heeft Vietnam het recht gegeven het gepatenteerde antigriepmiddel Tamiflu zelf te produceren. Na vastgelopen onderhandelingen had Vietnam maandag gedreigd desnoods zonder toelating te starten. Het Zuidoost-Aziatische land is zwaar getroffen door vogelgriep en bezit momenteel voor een bevolking van bijna 90 miljoen maar 600.000 dosissen Tamiflu.

Als we niet kunnen onderhandelen, zou het ministerie het patent negeren en plaatselijke productie van het medicijn voor niet-commerciële doeleinden toelaten, verklaarde een zichtbaar uitgeputte Cao Minh Quang, directeur medicijnen van het Vietnamese Ministerie voor Gezondheid, maandag. De overheid zou de bescherming van de gezondheid van de mensen voor het respect voor copyrights stellen.

Een ontmoeting eind oktober tussen vertegenwoordigers van de farmareus en het Vietnamese ministerie had geen doorbraak opgeleverd. Maar prompt een dag na de uitlatingen van Quang, op dinsdag, gaf Roche Vietnam dan toch de toelating. Het had eerder al aangekondigd dat het de productiecapaciteit drastisch zou verhogen in samenwerking met partners. Taiwan liet maandag weten dat het onderhandelingen zou starten met het Zwitserse bedrijf, en Roche zelf toonde interesse om samen te werken met de Chinese overheid.

Tamiflu is het enige middel dat de Wereldgezondheidsorganisatie aanbeveelt wanneer zich een pandemie voordoet met een gewijzigde vorm van vogelgriep die in tegenstelling tot de huidige ook van mens op mens overdraagbaar zou zijn. Tamiflu geneest niet, maar mildert de effecten van griep.

Vietnam is zwaar getroffen door vogelgriep en het virus kan er door nauw contact tussen vogels onderling en tussen mensen en vogels snel muteren. Traditioneel worden vogels in Vietnam in vrije uitloop gekweekt. Het contact met de dieren is intens. Vietnam kent grote openluchtmarkten met levende dieren en slachten gebeurt vaak in de achtertuin. Het land meldde begin deze week nog een dodelijk slachtoffer van de vogelgriep. Sinds eind 2003 overleden in Vietnam 42 mensen aan de vogelgriep, bijna de helft van de 92 mensen die met het virus besmet raakten.

Hanoi wil pro-actief kunnen optreden tegen een mogelijke pandemie door Tamiflu-voorraden aan te leggen die gratis aan eventuele patiënten kunnen worden uitgedeeld. Vietnam kreeg 600.000 dosissen van Taiwan, maar meer stock is er niet. Vertegenwoordigers van Roche hadden gezegd dat het bedrijf de eigen voorraad of die uit andere landen zou mobiliseren als de epidemie op grote schaal zou uitbreken. Het land zou ook recht hebben op 30 miljoen van de tabletten die de Wereldgezondheidsorganisatie heeft gereserveerd voor Aziatische landen die getroffen zijn door een grootschalige epidemie. Maar ook daarmee is de voorraad onvoldoende voor een bevolking van bijna 90 miljoen, zegt Quang. De enige oplossing is volgens hem zelf produceren.

Vorig jaar slachtte Vietnam 55 miljoen vogels nadat de dodelijke H5N1-variant opdook. De sector leed daarmee een verlies van 190 miljoen dollar, 0,5 procent van het bruto nationaal product. Omdat nog steeds 220 vogels overbleven, investeerde Hanoi vervolgens in vaccinaties, maar dat bleek ver van gemakkelijk.

Twee pilootprojecten slaagden er niet in alle vogels in de beoogde streek in te enten. Volgens vice-directeur van het departement diergeneeskunde, Hoang Van Nam, was het erg moeilijk om kippen die mensen in hun achtertuin houden te bereiken, ook al omdat het vaccin koud moet worden bewaard en alleen via een injectie valt toe te dienen. De projecten slaagden er niet in gevaccineerde dieren op te volgen zodat ze pas na 30 dagen op de markt verschenen, of om te controleren dat niet-gevaccineerde niet op de markt verschenen.

Vice-minister Nguyen Tan Dung zei begin deze week dat mensen zich onvoldoende bewust zijn van het gevaar van de vogelgriepepidemie en vroeg Vietnamese pers om hulp. Intussen waarschuwt het Vietnamese Pasteurinstituut in de kranten dat de gewoonte om uitwerpselen van kippen te gebruiken als visvoer de 7 miljoen inwoners van Ho Chi Min City ernstig in gevaar brengt.

De Vietnamese minister van Gezondheid Tran Trung Chien zei dat het ministerie alle middelen zou inzetten om drie plaatselijke bedrijven voldoende antigriepmiddel te laten produceren. Het enige opdoemende probleem zou het vinden van voldoende basismateriaal zijn. (ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.