Total onder vuur voor rol in Myanmar

Sp.a en Groen! roepen op tot een boycot van Total, omdat die firma tot de “hoofdsponsors” van het generaalsregime in Myanmar behoort. Intussen laat staatssecretaris voor Duurzame Ontwikkeling Els Van Weert (Spirit) weten dat Total hofleverancier is van de Belgische overheid.
Op haar blog schrijft staatssecretaris Van Weert op zaterdag 29 september: ‘In mijn dienstwagen ligt een tankkaart van Total. Meer nog: Total is de ‘hofleverancier’ van onze federale administratie. Het hele wagenpark van die federale administratie – ook dat van de kabinetten – tankt met andere woorden bij Total.’  Van Weert belooft plechtig dat ze de komende weken op eigen kosten bij een andere leverancier zal tanken, maar of dat veel indruk zal maken bij de Franse oliegroep is betwijfelbaar.
Tijdens het Radio 1 programma Ongehoorde Meningen liet de woordvoerder van Total België alvast weten dat de groep onverminderd actief zal blijven in Myanmar -omdat ze voor werkgelegenheid wil zorgen en omdat ze anders geen enkele mogelijkheid meer heeft om het beleid daar te beïnvloeden. Dat is exact dezelfde positie als Jean-François Lassalle, Vice-President Public Affairs,Total Exploration & Production, inneemt op de Total website.
Wat Total dan doet om het leven voor de Birmanen wat leefbaarder te maken, legt Lasalle niet uit en werd ook niet gevraagd op Radio 1. Catherine Vuylsteke van De Morgen zei in een reactie dat de tewerkstelling van de plaatselijke bevolking bij het exploiteren van gasvoorraden meestal érg beperkt is. Ze wees ook op de band tussen het betalen van concessierechten door firma’s als Total en de militairen aankopen door de junta. Toen Total in 1992 15 miljoen dollar betaalde aan de Birmaanse regering, kocht die daar meteen 24 helicopters mee in Polen, schrijft The Burma Campaign op haar website .
Oppositieleidster, Nobelprijswinnaris én politiek gevangene Aung San Suu Kyi zei al in 1996 dat Total één van de belangrijkste steunpilaren van het regime was. In 2000 herhaalde ze haar beschuldiging in Le Nouvel Observateur, waarin ze zei dat Total zich volkomen bewust was van wat de firma deed door te investeren in Birma op een moment dat andere bedrijven zich teugtrokken uit ethische overwegingen.
Op een demonstratie in Brussel op zaterdagmiddag 29 september riepen Action Birmanie, Pax Christi Vlaandere, Amnesty International en anderen alvast ook op tot een Total-boycot. Netwerk Vlaanderen probeert consumenten ook aan te zetten tot actie tegenover hun banken, aangezien die het kapitaal verstrekken dat o.a. Total nodig heeft om te blijven investeren in Myanmar.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.