“Stroom kan helemaal groen zijn tegen 2050”

Als de Europese regeringen nu de juiste beslissingen nemen, dan kan de EU tegen 2050 al zijn elektriciteit uit hernieuwbare bronnen halen, zeggen vooraanstaande milieu- en energie-experts.
Een elektriciteitsproductie die volledige uit hernieuwbare bronnen put, is technisch haalbaar tegen 2050, zegt een rapport van de Duitse milieuadviesraad (SRU). De “vervanging van grote traditionele centrales, of hun uitbreiding, is technisch niet nodig en economisch niet winstgevend gezien de grote voorraad hernieuwbare energie”, aldus het rapport, dat door de Duitse Groenen besteld is.

Regeringen mogen daarom geen traditionele centrales meer bouwen, moeten kernenergie afbouwen, investeren in het gebruik van hernieuwbare energiebronnen en het stroomnet moderniseren om de productieschommelingen van onstabiele bronnen zoals wind en zon op te vangen, zegt coauteur Olav Hohmeyer, professor energie-economie aan de universiteit van het Duitse Flensburg.

“Wat sommige Europese regeringen, bijvoorbeeld de Duitse, nu doen, toestemming geven voor de bouw van steenkoolcentrales, is fout want zulke centrales  stoppen de uitbreiding en het efficiënte gebruik van installaties met hernieuwbare energie”, zegt Hohmeyer. Bij overproductie zijn windturbines en fotovoltaïsche installaties makkelijker stil te leggen, terwijl traditionele centrales om economische redenen de klok rond moeten draaien.

Nieuwe steenkoolcentrales



In Duitsland alleen al zijn tien nieuwe steenkoolcentrales in aanbouw en vijftien in voorbereiding. Andere landen zoals Frankrijk en Finland bouwen nieuwe kerncentrales of hebben plannen in die richting.

Volgens de SRU moeten de geïndustrialiseerde landen de uitstoot van broeikasgassen tegen 2050 met minstens 80 procent verminderen en dat kan alleen maar als CO2-uitstotende installaties zoals steenkoolcentrales verdwijnen.

“Bovendien”, zegt Hohmeyer, “hebben elektriciteitscentrales een lange levensduur en bepalen beslissingen over energiebeleid vandaag het energielandschap over 40 jaar.”

Duitse voorbeeld



Het Duitse voorbeeld toont dat de volledige omschakeling naar groene energie mogelijk is, zegt het rapport. De regering verklaarde eind 2005 dat ze tegen 2010 12,5 procent van haar stroom uit hernieuwbare bronnen wilde halen. Vandaag heeft Duitsland die doelstelling al gehaald, het land zit nu al aan 15,1 procent.

Experts, ook bij het Duitse ministerie van Milieu, achten het mogelijk om tegen 2020 30 procent van de Duitse energieproductie groen te maken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.