Maldiven willen satellietbeelden in strijd tegen stijgende zeespiegel

De Maldiven, één van de landen ter wereld die het ergste te lijden heeft onder de klimaatverandering, heeft de hulp gevraagd van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA om de verdediging van de kustlijn te plannen.
“Kusterosie is momenteel probleem nummer één voor ons land”, zei de Maldivische minister van Leefmilieu Abdulla Shahid dit weekend tijdens een vergadering met het VN-kantoor voor Buitenaardse Zaken (Unoosa) in Wenen. De archipel heeft de bevolking van twee van de tweehonderd eilanden al moeten evacueren door de oprukkende zee.
Het Unoosa is momenteel samen in Wenen om te bekijken hoe armere landen toegang kunnen krijgen tot satellietbeelden. Die moeten ze beter in staat stellen om zich te wapenen tegen natuurrampen en de klimaatverandering.
Dergelijke satellietbeelden kosten normaal vierduizend dollar per stuk, maar de bedoeling is dat arme landen ze gratis kunnen gebruiken. De Malediven willen op basis van de foto’s bepalen waar dijken moeten gebouwd worden en waar de bevolking het beste kan gaan wonen.

Dreiging


De Maldiven zijn één van de 43 laaggelegen landen die in gevaar komen door de klimaatverandering en die de industrielanden oproepen om hun uitstoot met minstens 40 procent te verminderen tegen 2020.
“Het springtij is veel extremer geworden”, zegt Shahid. “Veel erger dan wat onze mensen hier ooit meegemaakt hebben.” In de laatste twee weken is één eiland een 366 meter lange strook zand verloren.
De Maldiven liggen op hun hoogste punt amper drie meter boven zeeniveau. De regering denkt aan een stormkering rondom de archipel om de kust te beschermen voor het springtij en raamt de kosten daarvan op 25 tot 30 miljard dollar. Maar tegelijk is er een speciaal fonds opgericht om indien nodig grond in het buitenland te kopen, waar de Maldiviërs terecht kunnen als ze de eilanden moeten ontvluchten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.