Steeds minder amnestie voor Zuid-Amerikaanse dictaturen

In Argentinië, Brazilië, Chili en Uruguay verdwijnen langzaam maar zeker de amnestiewetten of hun gevolgen voor de verantwoordelijken van de dictaturen van de jaren zeventig en tachtig.
Argentinië nam de internationale mensenrechtenverdragen in 1994 op in zijn grondwet. Daardoor was de verjaring van misdaden tegen de mensheid niet langer mogelijk. Bovendien is de jurisprudentie in het land “zeer ontvankelijk” voor het internationaal recht, iets wat ook in Colombia en Peru te merken valt, zegt de Argentijnse jurist Víctor Abramovich, die ondervoorzitter is geweest van de Inter-Amerikaanse Commissie voor Mensenrechten en nu aan het hoofd staat van het Instituut voor Mensenrechtenbeleid van de Mercosur, het Zuid-Amerikaanse handelsblok.
Op aangeven van de regering van Néstor Kirchner (2003-2007) heeft het Argentijnse parlement ook de strafkwijtschelding ingetrokken, die aan de veroordeelde leiders van de dictatuur was toegekend door de regering van Carlos Menem (1989-1999).

Brazilië


In Chili, Brazilië en Uruguay blijven de amnestiewetten van kracht maar dat is niet altijd een obstakel voor de justitie. In Brazilië wil de linkse regering van Luiz Inácio Lula da Silva de amnestiewet niet herzien omdat de wet “verzoening en pacificatie” bracht. Brazilië probeert wel een waarheidscommissie te creëren, wat op groot verzet van de militairen botst. “Het zijn processen die een geleidelijke vooruitgang mogelijk maken”, zegt Abramovich.
In de Braziliaanse justitie zelf beweegt weinig. In 2008 probeerde de orde van advocaten via het Hooggerechtshof tevergeefs de amnestie ongedaan te maken voor gevallen van foltering en verdwijning. Familieleden van vermiste personen in de zaak-Araguaia – de moord op minstens 76 guerrillero’s en burgers in het Amazonegebied rond de rivier Araguaia in de jaren zeventig – klopten aan bij de Inter-Amerikaanse Mensenrechtencommissie. Die heeft de zaak al doorgestuurd naar het Inter-Amerikaans Hof voor de Mensenrechten, net zoals de Commissie een instelling van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS). Beatriz Affonso, advocate van de familieleden, verwacht een uitspraak na de Braziliaanse presidentsverkiezingen van volgende maand.

Chili


Zelfs in Chili ziet Abramovich vooruitgang. Het Hooggerechtshof heeft de amnestie ongrondwettelijk genoemd en stelt dat de misdaad van gedwongen verdwijningen niet kan verjaren.
Bijna driehonderd verantwoordelijken van de repressie werden al veroordeeld. De nieuwe president, de rechtse Sebastián Piñera, beloofde in juli dat hen geen amnestie zal worden toegekend, ook al heeft de top van de katholieke kerk in Chili dat geëist.
Maar ook Chili kreeg met de OAS te maken. Die veroordeelde het land omdat ze geen onderzoek had gedaan naar de verantwoordelijken voor de moord op de communist Luis Almonacid in 1973.

Uruguay


In Uruguay probeerden sociale bewegingen en linkse politieke partijen tweemaal de amnestiewet van 1986 af te schaffen, in 1989 en 2009. Tweemaal mislukte dat.
Maar de wet heeft enkele achterpoortjes. Daardoor is tegen de tien meest emblematische figuren van de dictatuur vervolging ingesteld. Verschillende onder hen zijn al veroordeeld. Dat is ook het geval voor de twee nog in leven zijnde voormalige dictators, Juan María Bordaberry en Gregorio Álvarez.
Vorig jaar noemde het Uruguyaanse Hooggerechtshof de amnestiewet ongrondwettelijk. De huidige coalitie bereidt nu een ontwerp voor om de wet zonder juridisch gevolg te laten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.