"Afghanistan-strategie levert weinig op"

Experts op het gebied van buitenlands beleid willen dat de Amerikaanse president Barack Obama zijn beleid in Afghanistan wijzigt. De strategie in Afghanistan kost te veel - zowel in levens als in dollars - en de “vooruitzichten op succes zijn onduidelijk.”
Dat stellen enkele tientallen experts in een gisteren (woensdag) verschenen rapport. Deze Afghanistan Study Group wil dat de VS de militaire aanwezigheid sneller verminderen en streeft naar een onderhandelde oplossing met de taliban. Veel van de standpunten van de groep zijn ook te vinden in het laatste strategische onderzoek van het International Institute for Strategic Studies (IISS) in Londen, dat dinsdag verscheen.
De huidige strategie is volgens het IISS te ambitieus, te ver verwijderd van de belangrijkste veiligheidsdoelen en ondermijnt diplomatieke en militaire “energie” die zowel in de regio als elders nodig is. “Als westerse landen in militair en psychologisch opzicht vastzitten in Afghanistan, komt dat niet ten goede aan hun bredere politieke en veiligheidsbelangen”, zegt John Chipman, directeur van het IISS.

Geen vertrouwen


De twee rapporten komen op het moment dat de publieke scepsis bij zowel Verenigde Staten als zijn Europese en NAVO-partners over de koers van de al bijna negen jaar durende oorlog toeneemt. De oorlog kost Amerikaanse belastingbetalers momenteel 100 miljard dollar (79 miljard euro) per jaar en duurt al langer dan de Vietnamoorlog.
Ondanks de benoeming in juni van generaal David Petraeus, de auteur van de Amerikaanse strategie in Afghanistan, als hoofd van de coalitietroepen, gaven twee van de drie respondenten in een recente opiniepeiling van CNN aan te geloven dat Washington de oorlog “niet aan het winnen” is. De helft zei dat de oorlog niet te winnen is.
In een opiniepeiling van de Wall Street Journal/NBC vorige maand gaf 68 procent van de respondenten aan “minder vertrouwen” te hebben dat de oorlog tot een “succesvol einde” komt. In december vorig jaar was dat nog 58 procent. Slechts 23 procent zei “meer vertrouwen te hebben in een goede afloop van de oorlog. 

Corruptie


De zure stemming heeft zonder twijfel te maken met de economische omstandigheden en de groeiende politieke steun bij zowel Republikeinen als Democraten voor het terugdringen van het gapende overheidstekort. De 100 miljard dollar die jaarlijks naar de oorlog in Afghanistan gaat, maakt een niet onbelangrijk deel van dat tekort uit.
Het hoge aantal slachtoffers dat de oorlog maakt, voedt ook het gevoel dat de oorlog deze kosten niet waard is. Dit jaar zijn er al 331 Amerikaanse doden gevallen, waarmee het record van 2009 (317 doden) is overschreden.
Door de bijna dagelijkse berichten over corruptie in de regering van president Hamid Karzai raakten steeds meer mensen, inclusief geharde Republikeinen, ervan overtuigd dat Washington eenvoudigweg geen goede partner ter plaatse heeft om de campagne tot een goed einde te brengen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.