Spanje wil Europees noodnummer voor geweld tegen vrouwen

Spanje zal als volgende voorzitter van de Europese Unie een prioriteit maken van maatregelen tegen het geweld tegen vrouwen. Spanje denkt onder meer aan een speciaal observatorium, een Europees noodnummer waar slachtoffers terecht kunnen en afspraken die de vervolging van daders in heel Europa mogelijk maken.
Spanje zit vanaf januari voor zes maanden de Europese Unie voor. De Spaanse minister van Gelijkheid, Bibiana Aído, heeft aangekondigd dat ze dan een Europees Observatorium tegen Gendergeweld zal oprichten. Dat moet betrouwbare informatie leveren over het geweld tegen mannen en vrouwen in Europa, en daarop kan dan een Europees beleid worden uitgewerkt.

Europees regime



De Spaanse regering plant alvast een Europees noodnummer waar slachtoffers informatie en advies kunnen krijgen en waar klachten kunnen worden ingediend. De regerende Spaanse Socialistische Partij wil ook een eerste aanzet geven voor een Europees regime dat vrouwen in alle 27 lidstaten een minimum aan bescherming biedt. Daders zouden dan ook over de grenzen heen kunnen worden vervolgd.  
   
De voorzitter van de Spaanse socialisten in het Europees Parlement, Juan Fernando López Aguilar, wil zich inzetten voor de afkondiging van een Europees Jaar tegen Gendergeweld. Dat moet de Europese bevolking rijp maken voor de wetgevende initiatieven die nodig zijn.

Geweld tegen vrouwen is al jaren een politiek thema in Spanje. In 2007 en 2008 werden in Spanje telkens meer dan 70 vrouwen vermoord door hun partner. Het Spaanse gerecht legt per jaar in meer dan 100.000 gevallen maatregelen op die vrouwen moeten beschermen tegen geweld van hun huisgenoten.

Spaanse politici proberen het tijd te keren. Maandag werd in Madrid nog een wetsvoorstel ingediend dat kranten verbiedt nog langer reclame te maken voor prostitutie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.