Sierre Leone succesverhaal voor VN

De VN noemen de pas beëindigde vredesmissie in Sierra Leone een van de grootste succesverhalen in Afrika. Een trotse VN-secretaris-generaal Kofi Annan zegt dat de missie model zal staan voor andere vredesoperaties die momenteel lopen.

De VN-missie heeft een reeks ernstige politieke en militaire uitdagingen opgelost en is een effectieve vredesoperatie geworden die Sierra Leone vandaag veel beter achterlaat dan vijf jaar geleden, zegt Annan.

Sierra Leone werd van 1991 tot 2002 verscheurd door een burgeroorlog. De laatste 1.700 blauwhelmen verlieten Sierra Leone op 31 december, maar op haar hoogtepunt telde de missie 17.500 manschappen. Ze slaagden er naar eigen zeggen in de meer dan 75.000 voormalige strijders te ontwapenen en te reïntegreren.

Daarnaast speelden de VN-troepen een centrale rol bij de verkiezingen van 2002 en 2004, hielpen ze de regering om de diamantwinning weer onder controle te krijgen en beschermden ze de speciale rechtbank voor de berechting van oorlogsmisdadigers.

Maar boven het politieke succes hangen de donkere wolken van een resem economische problemen. Maar liefst zeven op tien inwoners van Sierra Leone zijn werkloos, en het percentage ligt nog hoger onder de jongeren. Armoede blijft de voornaamste bedreiging van de stabiliteit in het land, zegt de speciale VN-gezant ter plaatse, Daudi Mwakawago.

Hij drukte er vorige week bij de VN-Veiligheidsraad op dat er dringend nood is aan de ontwikkeling van de private sector en meer rechtstreekse buitenlandse investeringen. De vrees is dat er veel minder geld naar Sierra Leone zal stromen omdat de humanitaire hulp wordt teruggeschroefd en omdat de wereld het beeld heeft dat de corruptie er welig tiert. Beduidend minder buitenlands geld is slecht nieuws voor de betalingsbalans, de macro-economische stabiliteit en de investeringen die vereist zijn voor groei.

De internationale gemeenschap heeft zich al bereid getoond om Sierra Leone te helpen bij de heropbouw van het leger. Zwitserland levert vrachtwagens, de VS en China patrouilleschepen en Nederland legervoertuigen. De regering van Sierra Leone heeft daarnaast het meeste materiaal geërfd dat de vertrekkende blauwhelmen achterlieten, waaronder veel communicatieapparatuur.

Mwakawago bevestigt dat de inkomsten uit de diamantmijnen de voorbije twee jaar spectaculair zijn toegenomen, een gevolg van de hervorming van de industrie. De diamantexport steeg van 10 miljoen dollar (8,3 miljoen euro)in 2000 tot 130 miljoen dollar (107 miljoen euro) in 2004. In 2005 is dat cijfer nog overschreden.

Maar volgens hem is er nu nood aan een verstrakking van de veiligheid, een verbeterd licentiesysteem, optreden tegen illegale verkoop en kinderarbeid en maatregelen om de inkomsten uit de mijnbouw eerlijk te verdelen. Ook de nog steeds aanslepende grensdisputen tussen de etnische gemeenschappen in het land verdienen aandacht.

Sierra Leone houdt in 2007 presidentsverkiezingen, en die zullen in de ogen van de VN-gezant een sleutelrol spelen op de weg naar langetermijnstabiliteit. Ook daarbij zullen de VN naar verwachting helpen. Begin januari heeft de volkenorganisatie een nieuw kantoor opgericht in het land dat de vrede verder moet consolideren na het aflopen van de vredesmissie. (ADR/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.