Rivalen BMW en Daimler werken samen aan elektrische wagen

De Duitse rivalen BMW en Daimler slaan de handen ineen voor de ontwikkeling van een nieuw type elektrische auto. Die moet heel wat lichter, zuiniger en veiliger worden dan de huidige modellen.

Elektrische voertuigen zijn weliswaar veelbelovend, maar ze hebben ook een probleem, zegt de Technische Universiteit van München, de derde deelnemer aan het project. De beschikbare modellen zijn ofwel te klein ofwel te zwaar. De bestaande kleine elektrische wagentjes zijn niet veilig genoeg voor doorsnee gebruik en daardoor niet op grote schaal aan de man te brengen. De grotere elektrische auto’s zijn meestal gebaseerd op conventionele auto’s en eigenlijk veel te zwaar, waardoor ze grote, zware en dure batterijen nodig hebben.

Nieuwe aanpak

Het onderzoeksproject Visio.M, dat 10,8 miljoen euro kreeg van het Duitse ministerie voor Onderwijs en Onderzoek, moet een erg efficiënt, veilig en goedkoop model opleveren. Het consortium stelt zichzelf ambitieuze doelstellingen: de wagen krijgt een motor van amper 20 pk, maar die moet volstaan omdat de wagen exclusief batterijen niet meer dan 400 kilogram mag wegen. Het lage gewicht en de zuinige motor maken het mogelijk om de kostprijs van de batterijen laag te houden.

Het consortium zal gebruik maken van een bestaand prototype, de Mute, dat al in 2010 was ontwikkeld door de universiteit. De wagen wordt het platform om allerlei innovaties te testen op het vlak van veiligheid, energieopslag en productietechnieken. De ontwikkelaars willen zich vooral richten op veiligheid, en ondanks het minimale gewicht een model bouwen dat even veilig is als conventionele auto’s.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.