Rijkdom Chinese steden sijpelt door naar platteland

Arbeiders in de Chinese groeipolen stuurden dit jaar ongeveer 25 miljard euro naar verwanten op het platteland. Dat bedrag zal de komende jaren nog toenemen, want per jaar trekken tien miljoen Chinezen van het platteland naar de steden. In andere migratielanden als India en Mexico blijven de dollars en euro’s die burgers van overzee naar huis sturen, de belangrijkste geldstroom naar het platteland.

De cijfers staan in een rapport van de Consultative Group to Assist the Poor (CGAP), een consortium van 31 ontwikkelingsinstellingen met nauwe banden met de Wereldbank. De Wereldbank schat dat India dit jaar 18,5 miljard euro zal binnenkrijgen van Indiase migranten die achtergebleven verwanten willen helpen. Chinese overzeese migranten doen bijna even goed, en de 6 miljoen Mexicanen in de VS sturen 15 miljard euro naar huis. Die bedragen liggen veel hoger dan wat die landen aan ontwikkelingshulp ontvangen.

Maar in China is de interne migratie dus een nog veel grotere geldkoe. De auteurs van het CGAP-rapport schatten dat er nu al ongeveer 95 miljoen Chinezen die afkomstig zijn van het platteland, in de snel groeiende steden werken. Ze sturen per jaar gemiddeld meer dan 250 euro naar huis. Het legertje interne migranten zal nog sterk aangroeien: in 2006 en 2007 telkens met zo’n tien miljoen mensen, schat de CGAP.

Jennifer Isern, de expert microfinanciering van de CGAP, is niet verbaasd dat er zoveel geld omgaat tussen arbeiders in de Chinese steden en hun verwanten op het platteland. Er is veel startkapitaal nodig om de sprong naar het buitenland te kunnen maken, en dus blijven de meeste werkzoekende plattelandsbewoners aanvankelijk gewoon eigen land. De snelgroeiende Chinese steden bieden daartoe alle kansen. Ook in India zal het geld dat interne migranten naar familie in armere streken sturen, in de toekomst waarschijnlijk belangrijker wordt dan de overzeese geldstromen.

De Chinese regering probeert intussen de interne migratie nog te aan te zwengelen door meer groeipolen te creëren en migranten meer mogelijkheden te bieden zich permanent te vestigen in de buurt van hun werk. Maar volgens Enjiang Cheng, een onderzoeker van het Centre for Strategic Economic Studies aan de Victoria Universiteit in Melbourne en één van de auteurs van het rapport, heeft Peking nog veel werk voor de boeg. Er is veel weerstand in de grote steden, die hun inwoners dure tegemoetkomingen bieden.”

Als de Chinese overheid in haar opzet slaagt, zullen er waarschijnlijk meer vrouwen en hele gezinnen naar de steden trekken. Die zouden dan een kleiner aandeel van hun inkomen naar het platteland sturen dan de mannelijke kostwinnaars die nu het leeuwendeel van de migrantenbevolking uitmaken. Maar het totale aantal interne migranten kan nog sterk stijgen als hele gezinnen kunnen verhuizen, en ook de gemiddelde lonen kunnen toenemen. De geldstroom van de Chinese steden naar het platteland zal dus waarschijnlijk indrukwekkend blijven. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.