Puntland repatrieert Ethiopische migranten

Een vijfhonderdtal Ethiopische migranten zijn vanuit Puntland gerepatrieerd naar hun eigen land. Dat schrijft het VN-nieuwsagentschap IRIN. Puntland is al jaren het toevluchtsoord voor tienduizenden migranten uit Ethiopië en is ook de thuisbasis van de meeste Somalische piraten.
De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) hielp de eerste week van april een vijfhonderdtal Ethiopische migranten terugkeren naar eigen land. Mohamed Jama Muse, directeur van het Migration Response Centre (MRC) in Bosasso (de hoofdstad van Puntland), zei aan IRIN dat er nog 1.200 Ethiopiërs naar huis willen terugkeren omdat er geen jobs meer beschikbaar zijn en ze geen geld meer hebben.
Volgens de Somalische autoriteiten leven ongeveer 11.000 Ethiopiërs  in de noordelijke haven van Bosasso. Ook al zijn de levensomstandigheden er slecht, vaak hebben de migranten geen andere keus. De meesten zijn boeren die hun grote families moesten achterlaten. Ze kunnen deze niet onderhouden omdat hun inkomsten te laag zijn.

De grote oversteek


Sommige migranten verblijven al vijftien jaar in Bosasso. De migranten gaan naar daar om via de Golf van Aden naar Jemen of Saoedi-Arabië te reizen. Daar zoeken ze naar economische gelegenheden die ze thuis niet hebben. De meerderheid zijn Ethiopiërs, maar ook veel Somaliërs vluchten voor de problemen in hun land en verplaatsen zich naar het gebied.
Omdat de boottrip naar Jemen zo populair is, is die door de jaren heen wel vier keer zo duur geworden. Het gevolg is dat veel migranten dit nu niet meer kunnen betalen. Toch zijn volgens de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen (UNHCR) vorig jaar 74.000 migranten overgestoken naar Jemen, dat is vijftig procent meer dan het jaar ervoor. Dit jaar zijn al 5.032 migranten de Rode Zee overgevaren, en kwamen er vier om het leven.

Autonome staat


Sinds 23 juli 1998 beschouwt Puntland zich als een autonome staat binnen Somalië, die in de toekomst deel moet uitmaken van een federaal herenigd Somalië. Puntland is het thuisfront van de meeste Somalische piraten.

Piraterij vormt al sinds 1991 een serieus probleem in de Somalische wateren. Ze kapen vooral schepen in de Golf van Aden, één van de belangrijkste handelsroutes ter wereld.

Humanitaire problemen


Volgens een rapport van de Verenigde Naties uit 2007 kampt Puntland met heel wat humanitaire problemen . Zo zijn er te weinig basisvoorzieningen zoals scholing, gezondheidzorg, water en sanitair. Verder is er ook te weinig voedsel, en vormen hiv en aids een probleem.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.