Oud-minister bindt strijd aan met plastic zak

Ze waaien over straat en komen voortdurend uit het zand tevoorschijn als een weg wordt opgebroken. Milieuvervuilende plastic tassen zijn een plaag in Tsjaad. Voormalige minister van Toeristische Ontwikkeling en eerder ook Landbouw, Médard Laokein Kourayo, is voortrekker van campagne tegen de plastic zak in Tsjaad.
Als het aan hem ligt, worden ze binnenkort gewoon verboden. “Plastic tassen breken pas af na vijftig tot honderd jaar. Dat betekent dat ze de grond een eeuw lang kunnen verstoppen”, zegt Kourayo, die nu directeur is van de ‘Club voor Groene Goudzoekers” in Moundou, in het zuiden van Tsjaad.
Tien jaar geleden werd de import plastic tassen uit Nigeria al verboden in Tsjaad. Voorraden plastic tassen werden in beslag genomen en opgeslagen in een pakhuis in de hoofdstad N’Djamena. Toen ambtenaren echter arriveerden om de bijeengebrachte voorraad te vernietigen, bleken de tassen gestolen. Later kwamen ze weer tevoorschijn op markten.
Verschillende organisaties zoals de Club voor Groene Goudzoekers, proberen met steun van de overheid de bevolking bewust te maken van de gevaren van het gebruik van niet-afbreekbare plastic tassen. De organisaties helpen ook bij het opzetten van initiatieven voor hergebruik van plastic.
De Club van Groene Goudzoekers vindt dat echter niet voldoende, vooral nu verwoestijning continu op de loer ligt in het land. “Onze water- en milieuambtenaren gedragen zich vooral als belastinginners”, zegt Kourayo. “Ze zouden beter getraind kunnen worden als milieuonderwijzers. Als we ons milieubeleid niet veranderen, dan laten we onze kinderen een dood land na.”
Tot enkele decennia geleden werden op de markten in Tsjaad manden gebruikt om inkopen mee naar huis te nemen. “Tegenwoordig zien vrouwen het als een vorm van beschaving om zonder mand naar de markt te gaan”, zegt Medeleine Nekingalar, een wat oudere inwoonster van N’Djamena. “In mijn tijd had iedere vrouw een mand bij zich. Zelfs melk een olie nemen ze tegenwoordig mee in plastic tassen. Dat hoort toch niet?”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.