Olierijke Emiraten gaan voor duurzame energie

De Verenigde Arabische Emiraten zetten alle zeilen bij om de ontwikkeling van duurzame energie te bevorderen. De olierijke Emiraten tekenden vorig jaar het Kyoto Protocol tegen de uitstoot van broeikasgassen en krijgen binnenkort een nieuw ministerie van Milieu en Water.
De aankondiging van het nieuwe ministerie door president Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan in februari, volgde op het VN-rapport Global Evironment Outlook. In dat rapport wordt gewaarschuwd voor een temperatuursstijging en een extremere klimaatverschijnselen in het Midden-Oosten.

“Zorgvuldige planning” is volgens het rapport nodig om te voorkomen dat de snelle ontwikkeling in de regio het milieu schaadt. Per hoofd van de bevolking steeg de uitstoot van koolstofdioxide, één van de belangrijkste broeikasgassen, in de regio met 22 procent tussen 1990 en 2002.

“Leiders van de Golfstaten moeten het openbaar vervoer verbeteren en overstappen op duurzame energiebronnen. Deze regio is bij uitstek om zonne-energie te gebruiken als alternatief voor fossiele brandstoffen”, zei Ebrahim Abdul Jalil van de Arabische Golf Universiteit bij de publicatie van het rapport.

De Emiraten hebben al stappen gezet op de weg naar duurzame energie, zei Frederic Muller, manager van een bedrijf dat techniek voor zonne-energie ontwikkelt. “De Emiraten tellen meer dan driehonderd zonnedagen per jaar. De regering en de private sector hebben daarom al zonnetechnologie geïntroduceerd in bijvoorbeeld parkeermeters en verwarmingssystemen in sommige hotels.”

De Verenigde Arabische Emiraten willen meer aardgas gaan gebruiken voor opwekking van energie en andere doeleinden. Gas is milieuvriendelijker dan olie.

Uit een rapport van de Organisatie van Olieproducerende Landen (OPEC) zal de vraag naar gas de komende jaren blijven toenemen in onder meer de VAE, Saudi-Arabië, Egypte en andere landen met een relatief hoog energieverbruik en een gestage industriële groei.

Het rapport voorspelt dat het aandeel van gas op de Arabische markt van 48,9 procent in 2005 zal stijgen tot 53,3 procent in 2015. Het aandeel van olie zal in dezelfde periode naar verwachting dalen van 47,4 procent naar 42,8 procent.

In Sharjah en Abu Dhabi, twee van de zeven Emiraten waaruit het land bestaat, worden benzineauto’s binnenkort omgebouwd om te kunnen rijden op het milieuvriendelijker aardgas. Daar profiteren consument en milieu van, want aardgas is goedkoper dan olie.

De zes landen van de Samenwerkingsraad van de Golf, Bahrein, Koeweit, Oman, Qatar, Saudi-Arabië en de VAE, dragen ongeveer 2,4 procent bij aan de wereldwijde uitstoot van kooldioxide, terwijl hun gezamenlijk aantal inwoners 0,5 procent van de wereldbevolking uitmaakt, blijkt uit cijfers van de Wereldbank uit 2005.

De sterke stijging in energieverbruik in de Golfstaten wordt toegeschreven aan snelle economische groei, extreme klimaatomstandigheden die gebruik van airconditioning nodig maken en gebruik van ontziltingsinstallaties voor drinkwaterproductie. (JS/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.