Moord op Congolese journalist is vijfde op rij

Afgelopen maand werd radiojournalist Didace Namujimbo met zijn echtgenote vermoord in de Congolese provincie Zuid-Kivu. Een “willekeurige misdaad” noemt de regering het – maar het is de vijfde journalist in vier jaar tijd die onder verdachte omstandigheden omkomt.
Didace Namujimbo werkte voor Radio Okapi, de popupairste radiozender van Congo die mede door de VN-missie wordt ondersteund. Op 22 november werden hij en zijn vrouw in het hoofd geschoten nabij zijn huis in de provincie Zuid-Kivu, in het oosten van het land.

Kalashnikovs



Voor Radio Okapi is dit het tweede verlies, na de moord op zijn collega Serge Maheshe anderhalf jaar geleden. Hij werd vlak bij zijn huis opgewacht en neergeschoten door gewapende mannen. Op beide momenten circuleerden er geruchten dat er een nieuwe aanval op het land werd voorbereid vanuit Rwanda, met steun van Congolese regeringsmedewerkers en rebellenleider Laurent Nkunda. Mensenrechtenactivisten vragen zich af of Maheshe en Namujimbo daar meer vanaf wisten, en daarom uit de weg moesten worden geruimd.

Al eerder waren journalisten het slachtoffer van bruut geweld: in november 2004 waren het Frank Kangundu, journalist van dagblad La Référence Plus, en zijn vrouw, en in 2005 was het Bapua Mwamba, van dagblad Le Phare. In 2006 werd Kayilu Mutombo, een technicus van het telecomnetwerk Renatelsat, doodgestoken in de provincie Katanga in het zuiden van Congo.

Doelbewust



Volgens de minister van Communicatie en Media ging het om “willekeurige misdaden”, maar de omstandigheden zijn verdacht en wijzen op doelbewuste moordpogingen.

Behalve Mutombo zijn ze allen omgekomen door geweervuur en ze zijn allemaal vermoord tijdens een politieke crisis. Van geen van de vijf slachtoffers is iets gestolen – behalve de telefoon van Kangundu, maar zijn zwarte Mercedes lieten de daders staan. Opvallend is bovendien dat ze allemaal werden opgewacht door gewapende mannen dichtbij politiebureaus die ondanks de geweerschoten niet in actie kwamen. De verdachten werden allemaal snel opgepakt en voor een militair tribunaal gebracht, terwijl de zaken eigenlijk gewoon onder het strafrecht vielen.

In alle gevallen beloofden de autoriteiten volledige medewerking om de waarheid boven tafel te krijgen, maar geen van de zaken leverde enige helderheid op. Volgens de mediaorganisatie “Journalist in gevaar” was er steeds sprake van juridisch geknoei. Dat is ernstig, zegt de organisatie, want straffeloosheid zorgt voor een gevaarlijk klimaat waar journalisten niet meer vrijuit kunnen spreken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.