“Londen wil overzeese gebieden herkoloniseren”

Politici in de Britse overzeese gebieden vrezen dat Londen aan een periode van herkolonisering begonnen is. Aanleiding voor hun vrees is de beslissing van de Britse regering om de grondwet van de Turks- en Caicoseilanden in de Caraïben gedeeltelijk te schorsen.
De Turks- en Caicoseilanden (TCI) tellen nauwelijks 30.000 inwoners en zijn vooral bekend als toeristische bestemming en offshore financieel centrum. Volgens een tussentijds rapport van een Britse onderzoekscommissie over vermeende corruptie op de eilanden zijn er “duidelijke tekenen van politieke normvervaging en onvolwassenheid en algemene bestuurlijke onbekwaamheid.”
Het onderzoek draait rond voormalig premier Michael Misick, die een fortuin van miljoenen dollars zou hebben opgebouwd sinds hij in 2003 verkozen werd. Het volledige rapport wordt op 30 april gepubliceerd.
De enige onderzoeker, Sir Robin Auld, stelt Londen voor de hele grondwet voor een onbepaalde periode te schorsen en het bestuur over te dragen aan de gouverneur met de hulp van, “maar niet gebonden door” een adviesraad. Volgens gouverneur Gordon Wetherall betekent de voorgestelde schorsing dat er geen verkiezingen komen.

Modern kolonialisme


Misick, die maandag ontslag nam, noemde de zet van Londen “modern kolonialisme”. Hij riep de Caricom, het Caraïbische politieke en handelsblok, en de internationale gemeenschap op in te grijpen. “Deze stap van de Britten kan niet juist zijn, noch moreel noch op andere wijze. Het is in de 21ste eeuw fout om op die manier een volledige bevolking te herkoloniseren, met de uitvoerende, wetgevende, rechterlijke en andere bevoegdheden in de handen van de koloniale meesters, en zelfs van één persoon (de gouverneur), die niet eens een inwoner is.”
“Ze zien ons nog steeds als een corrupt volk, dat niet in staat is zichzelf te besturen”, voegde Misick eraan toe. “We kunnen en mogen dit niet zomaar over ons heen laten gaan.”
Gillian Merron, minister voor de Britse overzeese gebieden, veegde dat van tafel en zei dat het onderzoek een “hoge waarschijnlijkheid van systematische corruptie en ernstige wanpraktijken” had blootgelegd.

Groeiende bezorgdheid


In 1873, na drie eeuwen onder Spaans, Frans en Brits bestuur, werden de Turks- en Caicoseilanden een deel van Jamaica. Toen dat land in 1962 onafhankelijk werd van Groot-Brittannië, werden de eilanden een kroonkolonie. Ze hebben sinds 1976 een eigen regering. In 1979 was er een akkoord om de Turks- en Caicoseilanden drie jaar later onafhankelijk te laten worden, maar door een machtswissel in Londen belandde dat plan in de koelkast.
Dinsdag verklaarde het Caricom-secretariaat dat het “met groeiende bezorgdheid” de ontwikkelingen op de Turks- en Caicoseilanden volgt. Volgens de Caricom kan de zet van Londen “het democratische proces op de TCI bedreigen wanneer het het kabinet opheft en het verkozen parlement ontbindt en zo ingaat tegen de wil van de bevolking van de TCI.”
Volgens de Caricom is er nog tijd voor de regerende en oppostiepartijen om “samen te komen in het nationale belang”. Alle betrokkenen moeten “een oplossing vinden die de constitutionele onderbreking zo klein mogelijk maakt.”

Bedreiging


Reuben Meade, een voormalige eerste minister van Montserrat, een andere Britse kolonie in de Caraïben, vindt de houding van Londen ook een bedreiging voor zijn eiland. Groot-Brittannië paste de grondwet van Montserrat voor het laatst aan in 1989: “Ze hebben die ons gewoon gegeven”, zegt Meade.
“Ze voelen dat we niet doen wat ze vragen, dus dreigen ze de zogezegde gesprekken over de grondwet eenzijdig te schorsen”, aldus Meade. “In 2007 stelden ze voor de grondwet verder te moderniseren en vroegen ze ons wat erin wilden. Wanneer we dan proberen te beslissen welke moderne vorm we willen, dan is hun antwoord eenvoudigweg ‘we kunnen daar niet mee akkoord gaan want de bevoegdheden van de gouverneur moeten worden uitgebreid’, en dan zetten de Britten erin wat ze willen.”
Ook de eerste minister van Bermuda, Ewart Brown, toont zich bezorgd. “Ik vind het jammer dat dit gebeurt. Ik ga er binnenkort naartoe. Het is geen mooie dag voor de Turks- en Caicoseilanden en de andere overzeese gebieden. Ik kan alleen maar hopen dat ze eruit geraken.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.