Europees pesticideverbod bedreigt strijd tegen malaria

De Europese Unie stelt binnenkort een verbod in op het gebruik van een aantal pesticiden die schadelijk zijn voor de menselijke voortplanting en het milieu, maar wetenschappers vrezen dat daarmee ook de strijd tegen malaria in gevaar komt.
Het Europese Parlement nam het verbod in januari aan met een grote meerderheid. Als nu ook de Europese ministers van Landbouw het goedkeuren, wordt het gebruik van de pesticiden verboden vanaf 2014. De nieuwe regels gelden voor pesticiden die kanker of geboorteafwijkingen kunnen veroorzaken en schade toebrengen aan het milieu. Toch zijn sommige wetenschappers tegen het verbod, omdat het de strijd tegen ziektes als malaria kan tegenwerken.
“De nieuwe wetgeving zet een gevaarlijk precedent voor de regelgeving op chemicaliën overal ter wereld en vertoont een zorgwekkend gebrek aan aandacht voor de echte risico’s omtrent gezondheidszorg en ontwikkeling waar de meeste mensen in ontwikkelingslanden aan blootgesteld zijn”, zeggen 160 wetenschappers in een gezamenlijke oproep. 

Gevaar


De critici zijn vooral bezorgd dat het verbod in Europa de aanvoer van de chemicaliën naar ontwikkelingslanden in gevaar brengt, omdat de markt voor de stoffen kleiner wordt. Het aandeel van de pesticiden dat aangekocht wordt door overheden, is immers maar één percent van de totale markt, en de kans is dus groot dat de productie ervan stopgezet of sterk teruggeschroefd wordt.
De voorstanders voeren echter aan dat het verbod de volksgezondheid en het milieu in Europa sterk ten goede zal komen, en dat er meer dan voldoende tijd is om veilige alternatieven te ontwikkelen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.