Libië stelt Kadhafi’s olieplan uit

Het Algemeen Volkscongres, de hoogste Libische autoriteit, heeft gestemd voor een uitstel van leider Muammar Kadhafi’s plan om de regering te ontbinden en om de olie-inkomsten rechtstreeks aan de bevolking te verdelen.
De resultaten werden woensdag meegedeeld op de tweejaarlijkse vergadering van het Algemeen Volkscongres in Sirte, woon– en geboorteplaats van de Libische leider.
Muammar Kadhafi argumenteert dat de corruptie diep ingeworteld is in de Libische regering. Volgens hem is het belangrijk om de kritieken de das om te doen door de regering te ontbinden en de rechtstreekse distributie van de olie-inkomsten te verzekeren.

Olie-inkomsten voor de armsten


64 van de 486 basisvolkscongressen, mensen verkozen uit de gewone bevolking en grotendeels onder leiding van Kadhafi, steunden het plan om de olie-inkomsten onmiddellijk aan de arme Libiërs te verdelen. De regeling, die in totaal 30 miljard Amerikaanse dollar aan olie-inkomsten heeft, zou 30.000 dinar per jaar beloven aan Libië’s armste bevolkingsgroep, die meer dan een miljoen mensen telt.
Volgens het Libische nieuwsagentschap Jana steunden eveneens 251 basisvolkscongressen het plan, maar eisten een uitstel totdat er geschikte maatregelen werden bereikt. De hoge ambtenaren zijn tegen de regeling omdat de kans bestaat dat ze hun baan verliezen.

Chaos


De Libische leider heeft ook geprobeerd de negatieve kanten van zijn plan aan te geven. Het plan zou voor chaos zorgen in de economie, omdat het kapitaalvluchten zou aansporen en de inflatie zou aanwakkeren vooraleer het de gewenste welvaart bereikt.
Critici halen aan dat de ontbinding niet zal werken, omdat het de reputatie van de regering zwaar zou beschadigen. De gezondheids– en onderwijsinfrastructuur zou eronder lijden, en de corruptie zou altijd blijven bestaan.

Ingewikkeld politiek systeem 


Libië kent een ingewikkelde staatsstructuur. Kadhafi bezit geen publiek ambt of titel, maar wordt de ‘Broederelijke leider’ genoemd sinds zijn coup in 1969 en krijgt het laatste woord over belangrijke beslissingen.
Het land wordt geregeerd door het eigen volk. De bevolking wordt onderverdeeld in basisvolkscongressen. Ze kiezen elk een secretariaat, en die secretariaat vormt het volkscongres op gemeentelijk niveau.
Het basisvolkscongres kiest ook bestuurlijke volkscomités. Deze comités doen aanbevelingen over gemeenschapszaken. Iedereen behoort ook nog tot een beroepsgroep van arbeiders, boeren, handelaars, studenten en ambachtslui, die verenigd zijn in vakbonden en beroepsorganisaties. 
Op nationaal niveau vormen de afgevaardigden van de hierboven vermelde functies het Algemeen Volkscongres. Het komt tweejaarlijks bijeen, bestaat uit ongeveer 1000 leden en heeft een controlerende functie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.