Latino's in de VS kiezen voor Obama

De Democratische presidentskandidaat Barack Obama krijgt de steun van bijna tweederde van de Latino’s in de Verenigde Staten als er nu verkiezingen gehouden zouden worden. Obama’s rivaal John McCain krijgt volgens een opiniepeiling van Pew Hispanic Centre slechts 23 procent van de stemmen.
Tijdens de Democratische voorverkiezingen van Obama’s tegenkandidaat Hillary Clinton veruit favoriet onder Amerikaanse van Latijns-Amerikaanse afkomst. “Dat gaf voer aan speculaties dat Latino’s niet op een zwarte kandidaat wilden stemmen,” schrijven Mark Hugo Lopez en Susan Minushkin van het Pew Hispanic Centre.

Het tegendeel blijkt. Tweeëndertig procent van de Latino’s denkt dat de huidskleur van Obama in zijn voordeel werkt onder Latino-stemmers. Slechts 11 procent denkt dat zijn afkomst in zijn nadeel werkt. De rest van de respondenten is van mening dat het niet uitmaakt voor het stemgedrag van Latino’s.

Afro-Amerikanen



De Republikeinen hadden gehoopt dat hun kandidaat, John McCain, op zijn minst het succes van de huidige president George W. Bush tijdens de verkiezingen in 2004 zou herhalen. Bush haalde toen naar schatting tussen 40 en 44 procent van de Latino-stemmen binnen. De hoogste score van een Republikein in twintig jaar.

Pew wijst erop dat Latino’s een belangrijke groep stemmers zijn. Ze zijn de grootste etnische minderheidsgroep in het land en maken 15 procent van de totale bevolking uit en 9 procent van de geregistreerde kiezers. Daarmee liggen ze iets achter op de Afro-Amerikanen, die als de op een na grootste minderheidsgroep net iets meer geregistreerde kiezers tellen.

Afro-Amerikanen zijn doorgaans trouwe Democratische stemmers. Uit recente opiniepeilingen blijkt dat 90 procent van hen van plan is te gaan stemmen op Obama. Het stemgedrag van de Latino’s is moeilijker te voorspellen. Bovendien maken zij een disproportioneel deel van de kiezers uit in cruciale staten (of ‘swing states’) zoals Florida, Colorado, New Mexico en Nevada.

Hoewel de meeste Latino’s - tweederde van het totale aantal - in Californië, Texas, New York en Illinois woont, zijn de uitslagen nog alles behalve zeker. Texas is vanouds Republikeins, maar de andere drie staten zullen vrijwel zeker door Obama gewonnen worden.

Immigratiepolitiek



De respondenten gaven aan meer vertrouwen te hebben in Obama dan in McCain, als het gaat om de immigratiepolitiek. Tegelijkertijd bleek immigratie relatief laag te scoren onder de onderwerpen die Latino’s belangrijk achten. Negen van de tien respondenten noemde onderwijs als belangrijkste onderwerp, gevolgd door de kosten van levensonderhoud, werkgelegenheid en gezondheidszorg.

Uit een eveneens gisteren gepubliceerd opinieonderzoek het Wall Street Journal en NBC bleek dat Obama slechts 52 procent van de Latino-stemmen zou krijgen, als er nu verkiezingen zouden zijn. Tweeëndertig procent zou voorkeur hebben voor McCain. Die opiniepeiling werd echter gehouden onder een kleiner aantal respondenten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.