Mexicaanse visserij lijdt onder kap mangroves

De vernietiging van de mangroves aan de noordwestelijke kust van Mexico heeft een zware impact op de visserij in dat gebied. Dat blijkt uit een nieuwe studie die een prijs probeert te kleven op de fragiele ecosystemen.
Het rapport stelt dat de mangroves in de Golf van Californië, tussen het Baja schiereiland en het Mexicaanse vasteland, erg belangrijk zijn voor minstens zesentwintig erg winstgevende visbestanden. “Er is een duidelijk verband tussen de hoeveelheid mangroves en de vangst van vissen als meerval, snapper en krab”, zegt Ezequiel Ezcurra, directeur van het Onderzoekscentrum Biodiversiteit aan het Museum voor Natuurgeschiedenis in San Diego en één van de auteurs van de studie.
Onderzoek wijst uit dat meer dan 30 procent van visvangst door kleine vissers in de Golf afhankelijk is van mangroves. De economische waarde van de mangroves ligt daardoor honderden keren hoger dan tot nog toe door de Mexicaanse regering was aangenomen. Volgens de onderzoekers produceert één hectare mangrove per jaar voor ongeveer 37.500 dollar aan vis en krabben, een bedrag dat oploopt tot 600.000 euro over een periode van dertig jaar.
Lokale en internationale milieuorganisaties waarschuwen al langer voor de vernieling van mangroves die moeten plaatsmaken voor hotels, garnalenkwekerijen of industrie. Mexico beschikt in totaal over zo’n 800.000 hectare mangrove, waarvan er jaarlijks 10.000 verdwijnen.
Orkaanbuffer
Het verdwijnen van de mangroves heeft niet alleen gevolgen voor de visvangst. Het zuidelijke schiereiland Yucatan ondervond aan den lijve hoe een orkaan de vrije baan krijgt als hij niet geabsorbeerd wordt door bossen. Op het schiereiland verdwijnen de mangroves het snelst van alle Mexicaanse kustregio’s: zo’n 12 procent per jaar. Meer dan 250.000 mensen kwamen om of raakten dakloos toen Orkaan Wilma in 2005 de kust teisterde en voor miljoenen dollar schade veroorzaakte.
“Mangroves zijn resistent tegen orkanen en helpen om hun impact te verminderen”, zegt Ezcurra. In 2007 verbood de Mexicaanse regering de vernietiging van mangroves, maar onder druk van de toeristische sector en de bouw is de wet aangepast. Mangroves zouden voortaan gekapt mogen worden als er elders aan de kust nieuwe aangeplant worden. Onder druk van meer dan honderd milieuorganisaties, is die aanpassing voorlopig nog niet definitief.
De Mexicaanse studie komt er aan de vooravond van de Wereldwijde Dag voor de Mangroves op 26 juli. De auteurs concluderen dat de kostbare gebieden in Mexico en in de hele wereld niet genegeerd mogen worden, met name in een tijdperk waarin de voedselproductie zo belangrijk is voor het menselijk welzijn.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.