Kindgijzelaars beginnen aan elfde dag in gevangenis

De gijzeling van 40 kinderen en tientallen volwassenen in de gevangenis van La Pica gaat vandaag haar elfde dag in. De gevangenen gebruiken hen als menselijk schild tegen de militaire politie die aan de poorten staat. Voorlopig wordt er nog onderhandeld.


La Pica, net buiten de stad Maturín op 500 kilometer ten oosten van Caracas, is stevig in handen van zijn bewoners. De gevangenen zijn bewapend met messen, pistolen en granaten. De cipiers verloren de controle toen rivaliserende bendes op 15 mei begonnen te vechten, maar de gevechten zijn nu gestopt.

Veel van de gijzelaars zijn familieleden van de gedetineerden en hebben zelf gekozen voor hun lot. Dat kan niet gezegd worden van de 59 kinderen die nog gegijzeld worden. Zij hebben last van diarree, braken en huidziekten, bevestigt Elizabeth Torres, een vrouw die intussen zichzelf en haar dochtertje vrij kreeg. Het water in de gevangenis is niet geschikt om te drinken. Dat is een groot probleem met al die kinderen.

Een deel van de vrouwen en kinderen is intussen vrijgelaten - een teken dat sommige van de eisen van de gevangenen worden ingewilligd. Ze vragen vervroegde vrijlating, huisarrest en alternatieve straffen en eisen dat de autoriteiten geval per geval onderzoeken.

De Venezolaanse minister van Binnenlandse Zaken en Justitie is op die laatste eis ingegaan. Erling Rojas ontkent dat er een ruil van één vrouw en kind per gevangene is afgesloten. Maar minstens 13 van de 560 gevangenen in La Pica zijn op vrije voeten gesteld nadat de opstand en de gijzelneming begon. We proberen de gevangenen te overtuigen om de actie op te geven, zegt de minister. We hopen dat het conflict de komende uren zal eindigen.

De kinderrechtengroep CECODAP eist de onmiddellijke vrijlating van de kinderen. We weten dat veel van de eisen van de gedetineerden gerechtvaardigd zijn en dat het een vreselijk leven is daar. Maar dat mag geen excuus zijn om de rechten van de kinderen en de tieners te schenden, zegt Yolanda Prince van CECODAP.

La Pica is niet de enige gevangenis waar het onrustig is deze maand. De gevangenen eisen een snellere werking van het gerecht. Ongeveer de helft van de in totaal 19.400 gedetineerden in Venezuela wacht nog steeds op een proces.

Venezolaanse gevangenissen zijn levensgevaarlijk. Gemiddeld sterven in de 32 strafinstellingen elke drie dagen vier gevangenen. In 2003, het laatste jaar waarvoor cijfers bekend zijn, overleden 402 gevangenen en raakten 1.428 anderen gewond, waarvan de helft door vuurwapens, zegt de grote plaatselijke niet-gouvernementele organisatie voor de mensenrechten Provea. In het eerste kwartaal van 2005 stierven 110 gevangenen en werden er 156 gewond, zegt Humberto Prado van de ngo Venezuelan Prison Observatory.

Prado, een ex-gevangene, heeft shockerende getuigenissen verzameld in de 32 gevangenissen die Venezuela rijk is. Zo hebben cipiers de gewoonte op weddenschappen af te sluiten wanneer er gevechten uitbreken. In La Pica, stierven dit jaar al 18 gedetineerden. (MM/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.