Hongerstaker bezorgt Indiase regering kopzorgen

Anna Hazare, een 73-jarige politiek activist, ging op 16 augustus in hongerstaking als protest tegen de aanhoudende corruptie in India. Een ultimatum van de regering keert nu als een boemerang terug in het gezicht van premier Singh. In verschillende grote steden gingen protestmarsen uit om Hazare te steunen.

  • Reporters Supporters van Hazare protesteren tegen zijn opsluiting en voor het goedkeuren van een anticorruptiewet, Mumbai, 16 augustus 2011 Reporters
  • Deepankar Raj Anna Hazare bij een eerdere hongerstaking in april 2011. Deepankar Raj

Hazare protesteert tegen het uitblijven van de “Jan Lokpal-Bill”, een wetsvoorstel dat een ombudsman voor de burgers zou creëren, en de corruptie kan aanpakken. De ombudsman zou onder meer de toelating krijgen om beschuldigingen van corruptie tegen de premier te onderzoeken. Sinds 1969 ligt het voorstel klaar, maar er werd nooit over gestemd in het parlement.

Het is niet de eerste keer dat Hazare in hongerstaking gaat uit protest tegen de corruptie in India. In april deed hij dat ook al, maar al na een dag kwam de overheid tegemoet aan zijn eisen. Samen met vijf medeactivisten en de overheid zou een compromisvoorstel uitgewerkt worden, maar de overheid besloot zich veilig in te dekken. Ministers, rechters en parlementsleden zouden buiten schot blijven, tot groot ongenoegen van Hazare en zijn medestanders.

Blok aan het been

De regering-Singh stelde Hazare een ultimatum: indien hij zijn hongerstaking niet beperkte tot drie dagen, zou hij gearresteerd worden. Hazare wilde daar niet mee instemmen, waarop hij opgesloten werd in de Tihar-gevangenis, op 7 kilometer van New Delhi. Meteen brak in verschillende grote steden protest uit, waaronder Mumbai en Bangalore. Daarop de overheid besloot om Hazare weer vrij te laten.

De activist weigert nu echter de gevangenis te verlaten. De plek lijkt een trekpleister te worden voor aanhangers van Hazare. Ze willen ervoor zorgen dat hij in de gevangenis blijft, totdat de overheid de beperkingen op zijn hongerstaking opheft. De protesten tegen de Lokpal-Bill lijken zich uit te breiden naar een protest tegen gebrekkige democratie. Ordetroepen pakten ten minste 1200 mensen op in de buurt van de gevangenis, berichtte New Delhi TV

Ook buiten India wordt geprotesteerd. Onder meer aan de Indische ambassades van Londen en Washington waren grote demonstraties. Beide landen hebben India al opgeroepen om gehoor te geven aan de protesten en geen geweld te gebruiken.

Verhit debat

Premier Singh verdedigt zijn beslissing om Hazare op te sluiten. “Deze regering zoekt geen confrontatie met eender welk segment van de samenleving. Maar wanneer een van die segmenten de autoriteit van de regering in vraag stelt, is het de plicht van de regering om de rust en orde te bewaren. De manier waarop Hazare zijn voorstel aan ons wilt opdringen is niet de juiste. Als hij denkt te spreken voor 1,2 miljard Indiërs, moet hij dat standpunt dringend bijstellen”, zei hij in The Financial Times .

De oppositie maakt brandhout van de verklaringen van de premier. “Hoewel ik Anna Hazares standpunt over de Lokpal-Bill niet steun, is het duidelijk dat de woede over de corruptie in ons land groot is. U beweert een democratie te willen vormen die steunt op dialoog. Waarom gaat u dan niet in dialoog met een vreedzame betoger? Nu moet de politie uw probleem oplossen. U hebt de grootte van dit probleem gewoon onderschat, een regeringsleider onwaardig”, zei de fractieleider van de Indiase Volkspartij BJP volgens The Times of India.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.