Mogadishu heeft nog duizenden ton hulp nodig

Sinds de plotse terugtrekking van de Al Shabaab-rebellen uit de Somalische hoofdstad Mogadishu, is het er voor het eerst rustig. Maar de honger is gebleven, net als de angst voor terreur.

Het einde van de gevechten in de hoofdstad, die voor de helft gecontroleerd werd door de Somalische regering met hulp van een vredesmacht van de Afrikaanse Unie, heeft de honger niet weggenomen. Terwijl de rebellen de stad verlieten, stroomden duizenden vluchtelingen Mogadishu binnen op zoek naar voedsel, water, geneesmiddelen en onderdak.

Hulporganisaties blijven zich voorlopig beperken tot de wijken die onder regeringscontrole stonden. De overheid raadt de inwoners aan om voorzichtig te zijn in andere wijken, omdat de rebellen er explosieven geplaatst kunnen hebben.

Er blijft ook twijfel bestaan of de terugtrekking van Al Shabaab, dat tot voor kort hulpgoederen weigerde, de hulp in de toekomst makkelijker zal maken. “De tijd zal leren of de groep vernietigd is of enkel gehavend”, zegt Mohyadeen Abdi, politiek commentator in Mogadishu. “Maar het vertrek van de rebellen kan op zijn minst op korte termijn de humanitaire campagne helpen”.

Ook Ibrahim Yahya, humanitair adviseur van verschillen ngo’s in Mogadishu, denkt er zo over. “Als de terugtrekking echt is, is dat een welkome wending voor de hongerige mensen die naar Mogadishu gevlucht zijn. Maar als het geweld aanhoudt in een andere vorm, zal de situatie niet veel verbeteren.”

Schepen nodig

De VN schatten dat in de afgelopen maanden bijna honderdduizend mensen uit het zuiden van het land naar de hoofdstad zijn gevlucht. Daar komt de humanitaire hulp nu op gang, maar het is volgens lokale medewerkers nog lang niet genoeg om aan de enorme vraag te voldoen. “Waarom blijven de hulporganisaties een fortuin uitgeven om een paar ton voedsel over te vliegen, terwijl het ook met bootladingen kan? Enkel op die manier zal aan de enorme vraag voldaan kunnen worden”, zegt een lokale hulpverlener, die anoniem wil blijven.

De inwoners van Mogadishu zijn vooral blij dat de gevreesde radicale Al Shabaab-militie de stad verlaten heeft. Sommige mensen die twee jaar geleden vluchtten voor de militie, komen nu kijken hoe hun huis erbij staat. “Het is hier erg veranderd”, zegt Jama Hassan, vader van vijf kinderen. “Rondom de huizen woekeren gras en struiken en sommige huizen zijn deels of helemaal vernield. Overal zijn explosieven en dat is gevaarlijk voor de kinderen. Ik denk niet dat we snel terugkeren.” Hassan woont nu in een buitenwijk van de stad, net als 1,5 miljoen andere inwoners die het geweld probeerden te ontvluchten.

Terrorisme

Deskundigen vrezen dat de militie nu terroristische aanvallen zal lanceren op de stad. “Ik denk dat Al Shabaab aanvallen zal blijven uitvoeren”, zegt Mohamed Awal, politiek analist in Mogadishu. “Ik weet niet hoe ernstig of dodelijk ze zullen zijn, maar de groep heeft een harde kern van strijders die zich willen opofferen voor hun doelstellingen.”
 
Al Shabaab liet op 7 augustus zelf weten dat de terugtrekking een tactisch manoeuvre was en dat de strijders zouden terugkeren. De Somalische president Sheikh Sharif Sheikh Ahmed, gaf echter te verstaan dat zijn troepen en de Afrikaanse vredesmacht de rebellen verslagen hadden en dat ze ze zouden opjagen in hun eigen regio.

De vertegenwoordiger van de Verenigde Naties in Somalië, Augustine Mahiga, liet weten dat de rebellen niet onderschat mochten worden. “Het is belangrijk dat we ons bewust zijn en blijven van de veiligheidsrisico’s, inclusief terroristische aanvallen”, zei ze in een verklaring.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.