Het einde van de Amerikaanse Droom

Nog een paar dagen en Marcela Vázquez, een 33-jarige Mexicaanse zonder papieren, verlaat Arizona voorgoed. Na tien jaar in de VS kan ze alleen meenemen wat in de auto past. Nu het jaar ten einde loopt besluiten veel migranten terug te keren, uit vrees voor het steeds hardere migratiebeleid van de zuidwestelijke staat.
“Ik ga het risico nemen om terug te keren want hier haal ik het niet met mijn drie kinderen”, zegt  Marcela Vázquez. Haar kinderen hebben de Amerikaanse nationaliteit.
Haar man werd opgepakt tijdens een verkeerscontrole en enkele dagen later het land uitgezet. Ze gaf 1500 dollar uit aan een advocaat, die hem uiteindelijk niet kon helpen.
De staat Arizona heeft de laatste drie jaar een reeks harde migratiewetten ingevoerd en het politieoptreden tegen illegale migranten opgedreven. Volgens een rapport van het Centrum voor Immigratiestudies (CIS) is het aantal migranten zonder geldige papieren in de staat gedaald van een half miljoen naar driehonderdduizend.
Niet iedereen keert naar zijn land van oorsprong terug. Velen blijven in de VS. Ze trekken naar staten als New Mexico en Texas, in de overtuiging dat het migratiebeleid daar minder strikt is.

Paniek


Op 24 november werd in Arizona een wet van kracht die ambtenaren verplicht de immigratiediensten te verwittigen als migranten zonder papieren bij hen aankloppen om een sociaal voordeel aan te vragen. Doen de ambtenaren dat niet, dan kunnen ze tot vier maanden cel krijgen. Door de wet brak paniek uit in de migrantengemeenschap. Ouders zijn bang om hun kinderen naar de dokter te brengen, ook al slaat de wet niet op hen.
Conservatieve politici zeggen dat de nieuwe wet nodig is om te snoeien in de kosten voor de gezondheidszorg, het onderwijs en het opsluiten van migranten zonder papieren. De begroting van de staat vertoont een tekort van 2 miljard dollar.
“Wat ze proberen te doen, is zoveel mogelijk ellende te veroorzaken zodat de mensen uiteindelijk zelf weggaan”, zegt Alfredo Gutiérrez, een voormalige senator.
In 2010 willen de Republikeinen in Arizona nog meer migratiewetten laten goedkeuren. Ze willen het onder meer mogelijk maken dat alle politieagenten iemand kunnen arresteren op basis van diens migrantenstatus.

Het is zeer moeilijk hier, maar in Mexico is het nog veel erger.
Obama


“Het is zeer moeilijk hier, maar in Mexico is het nog veel erger”, zegt Maria Montoya, een moeder van vijf kinderen. Ook zij heeft geen geldige verblijfsdocumenten. Haar man werd het land uitgezet. “Het laatste wat je verliest, is hoop. Ik hoop dat Obama iets kan doen voor ons.”
De verwachting is dat het nationale migratiedebat volgend jaar weer opflakkert wanneer het Congres zich over een wet buigt die de naar schatting 12 miljoen mensen zonder papieren legaliseert.
De regering-Obama had beloofd dat ze migranten met een crimineel verleden harder zou aanpakken. Sinds Obama’s aantreden zijn in het binnenland van de VS – niet aan de grenzen – al 215.000 mensen aangehouden en het land uitgezet. Dat is een record. Volgens de immigratiediensten kan dat aantal oplopen tot 450.000 per jaar.
Chris Simcox, een voormalige leider van het Minutemen Civil Defense Corps, een groep van vrijwilligers die illegale migratie wil tegengaan, zegt dat de regering te weinig doet. Volgens hem blijft de grens slecht beveiligd. Obama zal het moeilijk hebben om de migratiewetgeving te veranderen als de werkloosheid zo hoog blijft, zegt Simcox.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.