Handelsronde holt milieuwetgeving uit (Friends of the Earth)

Tientallen landen misbruiken de onderhandelingen in de Wereldhandelsorganisatie (WHO) om milieuregels, sociale wetten en gezondheidsbepalingen in andere landen aan te vallen. Zwaargewichten als de VS, China en Japan maar ook kleine ontwikkelingslanden hebben niet minder dan 212 klachten ingediend tegen bepalingen in andere landen die volgens hen de vrije handel in de weg staan. Dat zegt de milieuorganisatie Friends of the Earth.

Het juridisch offensief spitst zich toe op de onderhandelingen over markttoegang voor niet-landbouwproducten (Nama), een onderdeel van de grote Doha-ronde over de verdere liberalisering van de wereldhandel. Volgens Friends of the Earth zetten de pogingen om milieuregels en sociale wetten in andere landen onderuit te halen de natuur en de gezondheid en het welzijn van mensen in heel de wereld op het spel, en kunnen ze decennia van campagnes voor strengere milieunormen en arbeidersrechten teniet doen.

Onder vuur liggen onder meer regels om elektrische apparaten zuiniger te maken, wetten die de handel in bedreigde diersoorten aan banden leggen en beperkingen op het gebruik van gevaarlijke chemicaliën. Japan probeert volgens Friends of the Earth bijvoorbeeld de nieuwe REACH-wetgeving (registratie, evaluatie en toelating van chemicaliën) van de Europese Unie stokken in de wielen te steken

In veel landen hebben juristen blijkbaar dezelfde inval gehad: naast industrielanden en handelsmachten uit het Zuiden als China, India, Singapore, Taiwan, Zuid-Korea, Mexico en Argentinië, richten ook armere landen als Bulgarije, Cuba, Senegal en Kenia hun pijlen op de wetten in hun buurlanden die exporteurs dwars zitten. Ook de ACP-landen, 79 voormalige Europese kolonies in Afrika, de Cariben en de Stille Oceaan, zijn van de partij.

De juristen van die landen zetten de aanval in tegen wetten die voorschrijven welke labels en certificaten voor producten. Ook maatregelen om milieuproblemen en sociale wantoestanden tegen te gaan zijn volgens hun advocaten een inperking van de vrijhandel. Ook initiatieven die de plaatselijke economie moeten helpen groeien en allerhande nationale normen en voorschriften liggen onder vuur.

Ze gebruiken de procedure die de WHO voor dergelijke betwistingen heeft uitgewerkt. Dat maakt duidelijk waar de WHO voor staat: het is een instelling die speciaal is opgezet om de belangen van bedrijven te dienen, zegt Ronnie Hall van Friends of the Earth International. Chemische vervuiling, klimaatverandering, ontbossing, overbevissing: het lijkt allemaal geen rol meer te spelen als er geld kan worden verdiend.

Aan de Nama-onderhandelingen werd door de buitenwereld nooit veel aandacht besteed. Dat kan veranderen nu duidelijk wordt waar de lidstaten op aansturen, denkt Friends of the Earth. (PD/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.