Gruwel in Keniaanse kraamklinieken

Je kunt maar beter niet arm zijn en in een openbaar Keniaans ziekenhuis moeten bevallen. Keniaanse vrouwenrechtenorganisaties verzamelden gruwelijke anekdotes over de mishandeling van vrouwen bij de bevalling, om de grote ongelijkheid tussen de publieke en private gezondheidszorg in Kenia aan te klagen.
Josephine had net haar vliezen voelen breken en arriveerde in het St. Mary’s Hospital in Langata voor wat een heugelijke gebeurtenis had moeten worden: de geboorte van haar eerste kind. Genegeerd door het personeel bereikte ze op eigen houtje de bevallingskamer. De dokter, die zijn naam niet wilde noemen, snauwde haar af, lachte haar uit en trok haar benen brutaal uit elkaar. Josephine bleef persen in de hoop dat het snel voorbij zou zijn.
Na de bevalling bedankte ze de arts, omdat ze bang was voor haar leven en dat van haar dochtertje. Aan de slordige manier waarop de dokter haar dichtnaaide, hield ze voor de rest van haar leven een genitale verminking over. De directie van het ziekenhuis heeft nooit op haar klachten gereageerd. Uiteindelijk kon ze haar verhaal kwijt in het rapport ‘Failure to Deliver: Violation of Women’s Rights in Kenyan Health Facilities’.
De Keniaanse federatie van vrouwelijke advocaten en een organisatie die zich inzet voor seksuele gezondheidszorg, verzamelden getuigenissen van 120 vrouwen over hun lijdensweg in Keniaanse ziekenhuizen. Ze deden dat naar aanleiding van het rapport dat Kenia heeft opgesteld als lidstaat van de VN-Conventie tegen Vrouwendiscriminatie en dat momenteel in New York word besproken.
De moedersterfte in Kenia ligt tussen 414 en 490 doden per 100.000 bevallingen, blijkt uit cijfers van 2003 van het Keniaanse Bureau voor de Statistiek. Dertig tot 40 procent van de sterfgevallen heeft te maken met mislukte abortussen. De ingreep is verboden in Kenia, maar volgens het Keniaanse Gezondheidsministerie laten zich elk jaar 20.000 vrouwen behandelen voor complicaties na een abortus.
De Keniaanse regering kondigde vorige week aan dat ze de medische zorg voor jonge moeders gratis wil maken in 2000 gezondheidscentra in het land. De twee organisaties klagen in hun rapport “een gezondheidsysteem met twee snelheden” aan. Particuliere ziekenhuizen zijn meestal goed uitgerust, terwijl het in openbare ziekenhuizen aan alles ontbreekt. “Vooral arme vrouwen krijgen daardoor geen toegang tot de medische zorg die ze nodig hebben”, zeggen de vrouwenorganisaties.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.