Filipijnse rebellen dreigen met nieuw geweld

Het Moro Islamic Liberation Front, een Filipijnse islamitische afscheidingsbeweging, waarschuwt voor nieuw geweld.
Volgens het Moro Islamic Liberation Front (MILF) voeren de overheidstroepen ‘ongecoördineerde en ongewone manoeuvres’ uit in gebieden waar vooral het MILF zelf opereert. Legertroepen in volledige gevechtsuitrusting zouden gepatrouilleerd hebben in het gebied. Bedoeling zou zijn het MILF te provoceren en een aanval uit te lokken.

Mohagher Iqbal, die voor het MILF de vredesgesprekken met de regering leidt, noemt de ontwikkelingen alarmerend en vermoedt dat de actie wordt gestuurd vanuit de legertop. Dat zegt hij in een getuigenis aan het VN-nieuwsagentschap IRIN. Over de huidige vredesonderhandelingen is Iqbal pessimistisch. Hij sluit de mogelijkheid om tot een akkoord te komen met de huidige regering, onder Arroyo, volledig uit.
Kris Vanslambrouck, Azië-verantwoordelijke voor 11.11.11, vermoedt achter de waarschuwing van het MILF een poging om, naar aanleiding van de verkiezingen van 10 mei, de eisen nogmaals duidelijk te stellen. Een nieuwe president biedt immers de kans tot een nieuwe dialoog.
Het MILF is een islamitische Filipijnse afscheidingsbeweging die strijdt voor een onafhankelijke staat in het zuiden van het land. Zij claimen het gebied Bangsamoro, waarin Basilan en de omliggende eilanden, het zuidelijk deel van Mindanao, Palawan en de Sulu-eilanden zijn vervat.
De legermanoeuvres zijn gestart kort nadat het MILF een overheidsaanbod, voor beperkte autonomie in de regio, had geweigerd. In ruil zouden ze moeten afzien van hun opstand, onaanvaardbaar voor het MILF, omdat het indruist tegen zijn eis van zelfbestuur.
In de Filipijnse krant Inquirer noemt het MILF de acties van de overheidstroepen  provocatief. De acties zouden dienen om een staakt-het-vuren te ondermijnen, aldus het MILF, maar de legertop ontkent dit. Randolph Cabangbang, een regionale militaire woordvoerder, zegt aan IRIN dat de wapenstilstand nog altijd van kracht is. Hij zegt dat er inderdaad -extra- patrouillerende eenheden aanwezig zijn in de regio, om bijstand te verlenen aan politionele troepen tegen gewapende groeperingen.

Mindanao


De situatie op Mindanao, het op één na grootste eiland van de Filipijnen, is ontvlambaar. De waarschuwing voor een nieuwe gewelduitbarsting, komt er twintig maanden na een intens conflict, waarbij 750.000 burgers op de vlucht sloegen en 400 slachtoffers vielen.
Vijf jaar na de ondertekening van de wapenstilstand in 2003, barstte in augustus 2008 het geweld weer los, nadat het Hooggerechtshof het Memorandum of Agreement on Ancestral Domain (MOA-AD) ongrondwettelijk had verklaard. De Filipijnse overheid moest na deze gerechtelijke beslissing terugkomen op de overeenkomst, die ze eerder met de afscheidingsbeweging wou afsluiten.  Eind febuari 2009 werden de vredesgesprekken hervat maar ondertussen zijn deze alweer in het slop geraakt.
Mindanao is ook zwaar getroffen door armoede. Zeven van de tien slechtst scorende provincies op de Filipijnse ontwikkelingsindex liggen op Mindanao. Bovendien scoort het eiland slechter dan het landgemiddelde. Ter info: in het hele land overleeft ongeveer 45 procent van de bevolking met minder dan twee dollar per dag, maar in Mindanao ligt het armoedecijfer nog hoger.

Interne vluchtelingen en mensenhandel


De kans op een nieuwe gewelduitbarsting is slecht nieuws voor de interne vluchtelingen. Een potentieel nieuw conflict zou hun terugkeer vertragen of belemmeren, en de bevolking een nog groter onveiligheidsgevoel geven. Volgens het Provinciale Maguindanao Bureau voor Sociaal Welzijn en Ontwikkeling zijn sinds december vorig jaar 175.000 mensen nog altijd niet teruggekeerd naar hun huizen.
Een ander gevolg van het Mindanao conflict is dat de mensenhandel naar het buitenland stijgt. Volgens een rapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken wordt een toenemend aantal mensen, vooral vrouwen en kinderen, verhandeld om als huishoudhulp in het buitenland aan de slag te gaan. Aan de grondslag liggen extreme armoede en een onstabiele vredessituatie, die mensen tot wanhoop drijft. Dat zegt Sherryl Luceno, regionaal coördinator van het VFF (Visayan Forum Foundation), een ngo die zich inzet voor het welzijn van Filipijnse migrantenarbeiders.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.