Duitsland heeft eerste offshorewindpark klaar

Duitsland heeft zijn eerste windpark in volle zee klaar. De twaalf turbines van het testpark Alpha Ventus staan 45 kilometer ten noorden van het waddeneiland Borkum en kunnen het verbruik van 50.000 gezinnen dekken.
Het pilootproject van 250 miljoen euro, een gezamenlijk initiatief van de stroomproducenten EWE, E.on en Vattenfall, moet uittesten hoe rendabel en veilig het is zo ver in zee een windpark uit te baten. Milieubewegingen vrezen dat er veel trekvogels zullen vermalen worden tussen de rotorbladen.
De turbines zijn gebouwd op een plaats waar de Noordzee 30 meter diep is. Er werden twee verschillende soorten turbines op twee verschillende fundamenten geplaatst. De windturbines staan zo ver uit de kust, dat ze van op het land niet te zien zijn.
Zes van de twaalf turbines hebben sinds augustus al stroom geleverd. De later gebouwde turbines worden de komende weken in gebruik genomen.
Duitsland bouwt nog aan andere offshore-installaties voor Borkum en de andere Duitse waddeneilanden.
Offshore windparken zijn in. In België leveren de eerste turbines van C-Power sinds begin dit jaar al stroom aan het net vanop de Thorntonbank, 30 kilometer van de kust. Het volledige park zal worden uitgerust met 60 windturbines. Intussen is een ander consortium, Belwind, begonnen met de bouw van 55 turbines op 46 km voor de Belgische kust bij Zeebrugge.
Nederland heeft sinds 2006 36 windmolens in gebruik voor de kust van Egmond aan Zee en sinds 2008 een park van 60 turbines op 23 kilometer voor IJmuiden. De sector plant ook een demonstratiewindpark van 20 tot 60 turbines 75 kilometer voor de kust van Callantsoog.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.