Congolese vissers gaan boeren

In Kasenga, tweehonderd kilometer ten zuiden van de Congolese stad Lubumbashi, hebben honderden vissers zich tot de landbouw bekeerd. Boeren brengt meer op dan de visvangst. Kasenga herleeft.
Twee jaar geleden verbood de provinciale regering van Katanga het gebruik van visnetten met kleine mazen om het leven in de rivieren te beschermen. De maatregel beroofde honderden plaatselijke vissers van hun enige broodwinning. Ze hebben immers niet het materiaal om in het midden van de rivier te vissen, waar de grotere vissen zich ophouden.
Maar de werkloze vissers hadden het geluk dat de Amerikaanse hulporganisatie World Vision op exact hetzelfde moment in de streek met een project begon om de landbouw te doen herleven. Elke inwoner van Kasenga die begon te boeren, kreeg twee koeien. De werkloze vissers gingen gretig op het aanbod in.
World Vision zorgde bovendien voor meststoffen en verbeterd zaad. Intussen wordt ook de weg tussen Lubumbashi en Kasenga hersteld, wat toelaat de oogst naar de stad te brengen in twee in plaats van zeven dagen.
“Ik heb er geen spijt van dat ik de visvangst heb opgegeven voor de landbouw”, zegt Jacques, een oud-visser. Hij herinnert zich nog de lange uren op de oevers van de rivier, en de magere vangst die dat opleverde. “Alles gaat veel beter nu”, zegt hij. “Ik heb met mijn winst mijn huis kunnen afwerken.” Jacques maakt deel uit van een groep oud-vissers die een stuk grond van vijftien hectare verbouwen. Er groeien onder andere aardappelen, maïs, maniok en uien.
Hoewel ze gereserveerd reageren op de vraag hoeveel hun huidig inkomen bedraagt, pakken de oud-vissers graag uit met wat allemaal in hun leven is veranderd na hun carrièrewijziging. “Vier maanden geleden heb ik mjn eerste fiets gekocht”, zegt Thambwe Mwana. “Dat was nooit mogelijk geweest met de visvangst.” Een andere oud-visser getuigt dat hij zijn kinderen dankzij de opbrengst van de vangst naar school kan sturen.

De graanschuur van Katanga


“De grotere landbouwproductie heeft de prijzen op de markt doen dalen”, zegt Micky Kutua, een ontwikkelingswerker in Kasenga. “De levensomstandigheden van de werkers op het veld is trouwens enorm toegenomen sinds ze hun manier van planten hebben veranderd”, voegt hij toe.
Hubert Kafuandula ziet toe op de uitvoer van alle producten naar Lubumbashi. “Ik ben heel blij dat Kasenga weer is veranderd in de graanschuur van Katanga. Het is een grote eer voor ons om tot de grootste leveranciers van Lubumbashi te behoren. Na Zamba zorgen wij voor het grootste deel van de groenten en fruit in de stad.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.