Chinese patrouilleboot zet kwaad bloed

Een Chinese patrouilleboot bereikte zondag de Paraceleilanden. Eerder die week claimden de Filipijnen delen van de Spratly-eilanden. Beide eilandengroepen in de Zuid-Chinese Zee zijn al langer het voorwerp van geopolitieke disputen.
Beide acties lijken de gemoederen in de regio opnieuw te verhitten. De Chinese actie wordt vanuit Manila scherp bekritiseerd als machtsvertoon ten aanzien van de kleinere buurlanden. Op haar beurt stemde het Filippijnse parlement onlangs een wet die de nationale territoriale wateren afbakent, waarmee het land zich – zeer tegen de zin van China – een deel van de Spratly-eilanden toekende. Peking noemde deze claim ongeldig en onwettig.
Volgens de Chinese autoriteiten gaat het niet om een oorlogsbodem, maar om een patrouilleboot ter bescherming van vissersboten. Zo liet het Chinese persbureau Xinhua weten.
In een onderhoud met de Filipijnse krant Inquirer.net, sprak een woordvoerder van de Chinese ambassade in Manila over een ‘routineactiviteit’, die geen enkel verband houdt met de recent gestemde Filipijnse wet.

‘China-ASEAN akkoord niet geschonden’


Voorts benadrukte de woordvoerder dat er geen sprake is van een schending van de Declaration on the Conduct of Parties in the South China Sea, een overeenkomst tussen China en de ASEAN-landen (Vereniging van Zuidoost-Aziatische Naties) die de stabiliteit in de regio moet garanderen.
Volgens het Filipijnse ministerie van buitenlandse zaken is de nieuwe Filipijnse wet geheel binnen de bepalingen van het internationaal recht, iets wat door China wordt betwist.

Dialoog


Eind vorige week kwamen de Chinese ambassadeur in Manila en de Filipijnse minister van buitenlandse zaken overeen het dialoog verder te zetten en te zullen samenwerken om de kwestie op te lossen.
Niet alleen China en de Filipijnen maken aanspraken op deze eilandengroepen. Ook Taiwan, Vietnam, Brunei, Indonesië en Maleisië eisen hun deel van de koek op. De eilandengroepen zijn strategisch gelegen in de druk bevaren Zuid-Chinese Zee en zouden bovendien aanzienlijke oliereserves en visbestanden bevatten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.