Chinese economie groeit weer sterk

De Chinese economie is in het tweede kwartaal van dit jaar met 7,9 procent gegroeid, een stuk beter dan verwacht en een flinke stijging tegenover het vorige kwartaal. Dat maakte de Chinese overheid bekend.
Peking maakt zich sterk dat de goede resultaten te danken zijn aan de grote stimuleringspakketten. De Chinese regering pompte voor meer dan vierhonderd miljard euro in de economie. In het eerste kwartaal van dit jaar groeide de economie nog met amper 6,1 procent, het laagste groeicijfer in China in de afgelopen decennia. Analisten voorspelden een groei in het tweede kwartaal van 7,5 procent.
Uit cijfers van de overheid blijkt dat lokale investeringen en consumptie een deel van de dalende export compenseren. China flirt nu opnieuw met de grens van 8 procent, het groeicijfer dat deskundigen nodig achten om de werkloosheid en de sociale onrust binnen de perken te houden.
De cijfers van buitenlandse financiële instellingen als Goldman Sachs lijken de rooskleurige scenario’s te bevestigen, maar de Chinese overheid waarschuwt dat een herstel op lange termijn nog verre van zeker is. “De basis voor het herstel is nog te zwak”, zei het Chinese Bureau voor Statistiek bij de publicatie van de gegevens. “Het momentum van de groei is onstabiel. Het patroon is niet evenwichtig en er zijn nog onzekere en volatiele factoren in het herstelproces.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.