China ziet kansen in verdeeldheid EU-VS

De meningsverschillen tussen de EU en de VS over de beste manier om de economie aan te zwengelen, doen de speculaties toenemen over een mogelijke mislukking van de G20-top van begin april in Londen. Die mislukking zou China wel eens goed kunnen uitkomen.
“Velen herinneren zich hoe de mislukking van de internationale gesprekken op de top in Londen in 1933 de fundamenten legde van de Verenigde Staten als een dominante financiële macht”, schreef de krant China Business News zaterdag. “Nu het Amerikaanse financiële systeem ongekende problemen ondervindt, zou een mislukking op de nakende top van Londen het Chinese streven naar een nieuwe financiële orde kunnen bespoedigen”
China heeft geen hoge verwachtingen van de top op 2 april, die de leiders van de G20 samenbrengt, twintig van de grootste economieën ter wereld. Wu Xiaoling, de voormalige vicegouverneur van de Volksbank van China, oordeelde op een financiële conferentie in Sjanghai dat het weinig waarschijnlijk is dat de top veel zal opleveren. “Het is onmogelijk dat er op de G20 concrete akkoorden gesloten worden”, zei hij. “We moeten daar niet op hopen, en daarom moeten we onze stem laten horen.”
China mag dan al niet veel verwachten, het land heeft wel heel wat energie gestopt in de voorbereiding van de top. Ambtenaren van de ministeries van Handel en Financiën, de Centrale Bank en de Bankencommissie zijn al begin maart afgereisd naar Londen om er een gemeenschappelijke strategie te smeden.
Verschillende werkgroepen bereiden de gesprekken voor, onder meer over de hervorming van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en andere multilaterale organen, de grootte en timing van stimulerende maatregelen voor de economie en het ontwerp van een internationaal regelgevend orgaan.

Hervorming


China is duidelijk niet van plan over zich heen te laten lopen. De Chinese minister van Financiën Xie Xueren riep de internationale gemeenschap op om een nieuw financiëel systeem op poten te zetten, dat “eerlijk, ordelijk en compatibel is.” Ook Wu Xiaoling zei dat ontwikkelde landen meer verantwoordelijkheid moeten tonen bij de bescherming van ontwikkelingslanden en dat ze opkomende economieën meer macht moeten geven in internationale organen als het IMF.
Een bijeenkomst van de ministers van financiën van de G20 dit weekend bracht de meningsverschillen aan het licht tussen de Verenigde Staten en de Europese landen. De VS, gesteund door Groot-Brittannië en Japan, zoeken internationale steun voor grote investeringsplannen die de economie weer op de sporen moeten krijgen. Maar Europa is daar niet gek op en ziet meer in betere regelgeving en controle om een verdere verslechtering van de economie te stoppen.
Tot China’s onvrede gaat de discussie over het IMF momenteel vooral over de nieuwe financiering van het orgaan en niet over de langverwachte hervorming. “Wat de kern van de top zou moeten worden, de hervorming van het IMF, is nu aan de zijlijn geraakt”, zegt Xu Mingqi, econoom aan de Academie voor Sociale Studies van Sjanghai.
Momenteel hebben de zogenaamde BRIC landen (Brazilië, Rusland, India en China) in het IMF samen 9,62 procent van het totale aantal stemmen, amper de helft van het Amerikaanse stemmentotaal.
Sommige Chinese economen vinden dat China geen bijkomend geld moet vrijmaken voor het IMF zolang de Verenigde Staten er een feitelijk vetorecht hebben. Andere deskundigen zien dan weer mogelijkheden voor China in een directe samenwerking met de VS. “Om de huidige crisis op te lossen, zou ik meer vertrouwen op de G2, of de Verenigde Staten en China, dan op de G20”, zegt Liu Yuhui, een econoom aan de Chinese Academie voor Sociale Studies. “Ik verwacht weinig concrete resultaten van de G20-top”, zegt Liu. “Momenteel is het IMF een instituut met vastgeroeste financiële macht en het zal erg lang duren om die status quo te doorbreken.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.