China sluit mensenrechtenactivist 3,5 jaar op

Hu Jia (34), de Chinese mensenrechtenactivist is veroordeeld tot 3,5 jaar cel wegens het aanzetten tot staatsondermijning.
De Chinese staat beschouwt Hu Jia als een prominente dissident die het opneemt tegen de mensenrechtenschendingen in het land. Hij raakte bekend als aids- en milieuactivist. Hu Jia en zijn vrouw, ook mensenrechtenactiviste, werden 200 dagen onder huisarrest geplaatst tot eind december vorig jaar. Daarna werd hij door 30 veiligheidsagenten weggevoerd naar de gevangenis. Vorig jaar stierf de mensenrechtenactivist Chen Xiaoming aan de gevolgen van folteringen nadat hij 16 maanden werd vastgehouden.

Staat accepteert artikels in buitenland niet


De laatste jaren publiceerde Hu Jia artikels op buitenlandse websites waarin hij de regerende Communistische Partij bekritiseerde. De rechtbank veroordeelde hem voor ‘het verspreiden van kwaadwillige geruchten en laster naar aanleiding van zijn artikel One Country Doesn’t Need Two Systems,’ aldus het staatspersagentschap Xinhua.
De Chinees verzamelde informatie over mensenrechtenschendingen en bezorgde het aan journalisten en buitenlandse ambassades. Zijn internetgebruik werd gecontroleerd en de verbinding afgesloten. Tijdens zijn opsluiting in de gevangenis mochten zijn familie en advocaat Li Fangping hem niet bezoeken. Buitenlandse reporters en diplomaten kregen geen toegang tot de hoorzitting.
Fangping en de mensenrechtenorganisatie Amnesty International zeiden dat China ‘bezig is aan een proces om mensenrechtenactivisten het zwijgen op te leggen naar aanleiding van de Olympische Spelen in Peking om een stabiel en harmonieus beeld aan het land op te hangen.’ President Bush en de Europese Unie hebben het vonnis ook veroordeeld.

Onmenselijke mensenrechten


Amnesty bundelde in het rapport ‘The Olympics countdown – one year left to fulfil human rights promises’ in 2007 de mensenrechtenschendingen in China. ‘Nu de internationale aandacht in de aanloop naar de Spelen hoofdzakelijk op Peking gericht is, worden mensenrechtenactivisten in andere regio’s van China vaker vervolgd en gemarteld. Advocaten en juridisch adviseurs van mensenrechtenactivisten worden eveneens geviseerd door de autoriteiten. Chinese journalisten worden vervolgd, moeten gedwongen ontslag nemen of worden opgesloten. Enkele publicaties werden opgedoekt. In China is er verregaande internetcensuur. De doodstraf wordt nog steeds toegepast voor niet-gewelddadige misdaden en er is een schrijnend gebrek aan publieke statistieken. Mensen worden tegenwoordig vaker opgesloten zonder enige vorm van proces om zo Peking tegen de Spelen “opgeruimd en netjes” te krijgen,’ luidt het.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.