Bush wil zwarte stemmen winnen via kerkelijke hulporganisaties

De Amerikaanse president George W. Bush wil grote bedrijven aanmoedigen om financiële steun te geven aan kerkelijke hulporganisaties van de zwarte gemeenschap. Zwarte voorgangers hielpen Bush bij de laatste verkiezingen aan extra stemmen in enkele belangrijke staten.

Tijdens een recente ontmoeting met zwarte voorgangers en andere Afro-Amerikaanse leiders in het Witte Huis, zei Bush dat de regering overweegt om volgend jaar een grote bijeenkomst te beleggen voor zakenmensen en kerkelijke hulporganisaties die voor een groot deel hun basis hebben in de zwarte gemeenschap.

De regering wil zich richten op grote bedrijven die een beleid hebben dat steun aan religieuze instellingen beperkt of verbiedt. Tot die bedrijven horen onder meer Ford, General Motors, IBM, ExxonMobil en Citigroup.

Iedereen begrijpt dat bedrijven terughoudend zijn, net zoals in de regering weerstand bestaat om religieuze organisaties te steunen. Je wilt niet dat je geld gebruikt wordt om zieltjes te winnen, zegt Jim Towey, directeur van de afdeling Faith-Based and Community Initiatives van het Witte Huis. Maar Towey wijst erop dat veel kerkelijke instellingen aparte rekeningen hebben voor religieuze activiteiten en hulpverlening. Dat wil zeggen dat het geld direct naar liefdadigheid gaat.

Critici stellen de vraag hoe oprecht de betrokkenheid van Bush bij zwarte gemeenschap is. Het team Rove-Bush heeft een nieuwe strategie uitgedacht voor het zwarte zuiden, met de bedoeling de Afro-Amerikaanse christenen te winnen voor hun zaak, zegt Beau Grosscup, professor internationale betrekkingen aan de California State University. Het is duidelijk dat bedrijven niet worden aangemoedigd om liefdadigheidsinstellingen van de zwarte moslimgemeenschap in de steden te steunen.

De kwestie van overheidssteun aan religieuze organisaties kwam vier jaar geleden voor het eerst op tafel. Bush zei toen in een speech dat de federale overheid religieuze organisaties niet zal negeren en dat bedrijven dat ook niet zouden moeten doen.

Het Huis van Afgevaardigden heeft tijdens de regering-Bush een aantal initiatieven voor steun aan kerkelijke liefdadigheidsinstellingen goedgekeurd, maar niet een van die voorstellen overleefde de Senaat. In de Senaat leeft sterk het idee dat de grondwettelijke scheiding tussen kerk en staat in stand moet worden gehouden. Ook vinden veel senatoren dat geen steun gegeven moet worden aan organisaties die bij selectie van werknemers discrimineren op grond van religie. Het Huis vindt het wel acceptabel dat kerkelijke organisaties alleen mensen aannemen die hetzelfde geloof hebben.

Voor de bedrijven kunnen veel nadelen kleven aan steun voor religieuze organisaties. Ze lopen het risico dat klanten aanstoot aan nemen aan hun religieuze betrokkenheid. Grote bedrijven hanteren dan ook meestal strikte richtlijnen, waarin is vastgelegd dat ze alleen steun geven neutrale doelen als onderwijs en kunst.

Er zijn wel veel bedrijven die organisaties als Habitat for Humanity en het Leger des Heils steunen. Die organisaties werken ook vanuit een religieuze inspiratie, maar ze zijn algemeen aanvaard.

De Amerikaanse regering opende de afgelopen jaren tien kantoren voor Faith-Based Initiatives, onder meer op de departementen van Werkgelegenheid, Huisvesting en Stedelijke Ontwikkeling. Financiële steun van deze afdelingen aan initiatieven in de zwarte gemeenschap, droeg eraan bij dat Bush in de belangrijke staten steun wist te verwerven onder zwarte voorgangers. Het aandeel zwarte stemmen op Bush nam toe van 9 procent in 200 tot 11 in 2004, en dat zou grotendeels te danken zijn aan de stemmen van die zwarte voorgangers. Zij hielpen de Republikeinen in belangrijke staten als Ohio, Michigan en Florida aan extra stemmen.

Bij de recente bijeenkomst op het Witte Huis was ook minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice aanwezig. Rice sprak over haar recente bezoek aan Afrika. In mei was ze gastvrouw tijdens een bijeenkomst met zwarte voorgangers in San Francisco, waar gesproken werd over extra geld voor kerkelijke hulporganisaties die in Afrika werken. Op die bijeenkomst uitte een aantal predikanten hun ongenoegen over het gebrek aan Amerikaanse steun voor aids-bestrijding in Afrika. In een brief die ze later schreven aan Bush, zeiden enkele van dezelfde voorgangers het Afrika-beleid van de regering te steunen, inclusief de Amerikaanse inbreng tijdens de G8-top in Schotland. Daar werd besloten tot schuldverlichting en extra hulp voor de armste landen. (JS/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.